logo SZH

Drents heideschaap

Rasbeschrijving

Drents Heideschaap

Het Drents heideschaap is met zijn horens, veelkleurigheid, harige vacht en lange staart een opvallende verschijning. Het behoort tot de zeldzame Nederlandse schapenrassen en kent een eeuwenoude historie. Dit unieke stukje levend cultuurerfgoed verdient het om in stand gehouden te worden. Drentse heideschapen zijn sober en hebben een grote overlevingsdrang. Ze zijn rank en relatief klein van stuk. Typisch zijn de horens, hoewel ooien ook ongehoornd kunnen zijn. Ze komen in vrijwel alle kleurslagen voor, maar de voskleurige variëteiten zijn het meest voorkomend. De ooi wordt gemakkelijk drachtig, lammert vrijwel altijd zonder problemen af en is een goede moeder voor haar doorgaans 1 tot 2 lammeren. Drentse heideschapen zijn levendig, attent en nieuwsgierig van aard. Er zit relatief veel “natuur” in. Het karakter is prettig, en vertrouwd naar hun bekende verzorger.

Geschiedenis

Het zeer sobere en ijzersterke Drents heideschaap werd vroeger in Drenthe en omliggende provincies gehouden op arme, onvruchtbare ruige heidegronden. Het leverde er wat vlees, vachten maar vooral mest. De mest werd in de schaapskooien opgevangen om de akkers te bemesten. Door de intrede van moderne landbouwtechnieken en kunstmest verdween de functie van het Drents heideschaap. Hierdoor kwam het oorspronkelijke leefgebied in het gedrang. Heidevelden werden landbouwgebieden en het Drents heideschaap maakte plaats voor meer productieve vleesrassen als de Texelaar. In de jaren ’70 van de vorige eeuw waren er slechts ongeveer 100 Drentse Heideschapen over. Door de gezamenlijke inspanning van kuddes en hobbyisten is het Drents heideschaap echter gered. De populatie bestaat nu uit ruim 2000 fokooien en is groeiende.

Gebruik

In diverse kuddes wordt het Drents heideschaap nog gehouden in zijn oorspronkelijke omgeving, ruige (heide)terreinen. Dankzij het selectieve graasgedrag wordt boomopslag tegengegaan. Dit zorgt ervoor dat zeldzame plantensoorten een kans krijgen en zaden worden door transport in de vachten verspreid.

Hoewel het door zijn ranke voorkomen geen typisch vleesras is, wordt de vleeskwaliteit erg gewaardeerd door culinaire kenners om zijn (wildachtige) smaak. De vachten zijn door hun lange en harige structuur ideaal om te vilten. Door het sterke beenwerk, hoge wendbaarheid en levendige karakter is het Drents heideschaap tevens erg geschikt voor liefhebbers van schapendrijven met honden als bijvoorbeeld de Border Collie.

Bijzonderheden

Het opvallend gehoornde Drents heideschaap combineert soberheid en functionaliteit met pure schoonheid en kan om die reden beslist uniek genoemd worden.

Fokkerijoganisaties

Nederlandse Fokkersvereniging Het Drents Heideschaap
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×