Witrik

"Dit rund met vele namen, van Wytrech tot Ruggeling geeft ons landschap een streepje extra"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby, landbouw en natuurbeheer
  • Kan gehouden worden in een een natuurgebied en erf met veel grond
  • Oorsprong van dierenras ligt in Friesland, Gelderland, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland

Status

  • Risico: Kwetsbaar
  • Aantal koeien: 3000
  • Trend laatste 15 jaar: afnemend

Gebruik

De Witrik is een krachtig, sober en duurzaam rund met een goede gezondheid en lange levensduur. Ze hebben een erg rustig en vriendelijk karakter en zijn hierdoor ook zeer geschikt voor zorg- en kinderboerderijen. Veel Witrikken worden ook als hobby dieren gehouden, waarbij men een klein aantal dieren houdt als liefhebberij.

De Nederlandse Witrik, ruggeling of aalstreep wordt officieel niet gezien als een ras, maar door de afwisselende kleuraftekeningen als een kleurslag. Toch zijn Witrikken echte dubbeldoel runderen met zowel een goede melkproductie als vlees van goede kwaliteit. Hierbij wordt wel gedoeld op het ‘oude type’ en niet de modernere dieren welke meer melktypisch gefokt zijn. Binnen de fokkerij wordt er ook duidelijk gericht op het oude, dubbeldoel type (vanaf nu te noemen Witrikken).

Uiterlijk

Egaal gekleurde zijdes, een witte aalstreep over de gehele nek en rug, witte onderzijde en een gespikkelde kop en poten is de typische kleuraftekening voor de Witrik. Behalve grote variatie in kleuren, van rood, zwart, blauw of vaal, kent de Witrik ook een grote variatie in aftekening, van bijna helemaal gekleurd en een smalle streep, of een bijna wit dier met vele spikkels op de zijden, tot een witte Witrik met alleen gepigmenteerde oren en eventueel gevlekte poten.

Achtergrond

De Witrik heeft oude papieren. Van een gerechtelijke verkoping in Monnikendam in 1344 is bekend dat er negen zwarte Witrikken verkocht werden. Ook op middeleeuwse schilderijen komt de Witrik regelmatig voor. Zo moet het kleurslag eeuwenlang een belangrijk deel van de Nederlandse veestapel hebben uitgemaakt. Toen in 1950 de nieuwe rundveeverordening werd geïntroduceerd en het houden van een eigen Witrik stier verboden werd, hielden een aantal boeren deze dieren in het geheim aan vanwege hun overtuiging van de goede productie eigenschappen van de Witrik.

De witrikfokkerij werd echter door een flink aantal veehouders in het geheim voortgezet, als zuivere teelt of gekruist met bonten. Deze boeren en hobbyisten gingen rustig door met het fokken van Fries-Hollandse of MRIJ-typische Witrikken. Deze achtergrond van variërende rassen wordt nog steeds toegepast in de huidige fokkerij.

Fokkerij organisatie

Een specifieke vraag?