logo SZH

Lakenvelder

Rasbeschrijving

Het Lakenvelder rund kenmerkt zich door een witte band (het zogenaamde laken) rond de middenhand van het rund, dus tussen schouder en heup. De voor- en achterhand zijn zwart of rood van kleur. Er mogen geen witte aftekeningen voor komen aan kop en ledematen. De runderen zijn fijn gebouwd rund en veelal ook kleiner van stuk dan de andere Nederlandse veerassen. De dieren hebben een sprekende kop met vluchtige horens, een dunne huid met een fijne beharing en een gepigmenteerde tong. Ze worden vooral gehouden als zoogkoeien en voor de vleesproductie.

Een filmpje over de Lakenvelder kunt u hier zien.

Geschiedenis

De Lakenvelder is een zeer oud Nederlands runderras. In de Middeleeuwen werden ze reeds op schilderijen vastgelegd, wat later ook in boeken en andere geschriften. Omdat ze vroeger voornamelijk in het bezit waren van de adel kregen ze de benaming kasteel- of parkrund.

In de dertiger jaren van deze eeuw ging de economie in de Nederlandse rundveehouderij een grotere rol spelen en kon de Lakenvelder qua melkproduktie niet meer zo goed mee. De Rundveeverordening van 1950 bepaalde dat er slechts stieren van erkende rassen werden goedgekeurd voor de fokkerij. Dit betekende bijna het einde van het Lakenvelderras.

SZH gaf een nieuwe impuls aan het in stand houden van het Lakenvelderbestand in Nederland. De nog aanwezige Lakenvelders werden in 1976 geïnventariseerd. Er bleken er nog slechts 500 te zijn, waarvan een honderdtal met de juiste kleuraftekening. Na deze inventarisatie werd de Fokkersclub voor Lakenvelders (FCL) opgericht. Door initiatieven vanuit de FCL is in 1997 de Vereniging Lakenvelder Runderen(VLR) ontstaan. Thans is er weer een stamboek, waarin ongeveer 900 dieren zijn opgenomen.

Gebruik

Een Lakenvelder is een dubbeldoel koe met types die meer naar melktypisch neigen en types die meer naar vleestypisch neigen

Bijzonderheden

Elk jaar, op de eerste zaterdag in september, wordt de Dag van de Lakenvelder gehouden door de Vereniging Lakenvelder Rund. Zo kan iedereen nader kennis maken met dit bijzondere en Oudhollandse Veeras.

Fokkerijorganisatie

Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×