Nieuws

Kraaikop ras van 2019

Dit jaar heeft de SZH besloten de Kraaikop, een van de herenhoeders,  uit te roepen tot het ras van het jaar  2019. Daarbij spelen de status kritiek van het ras, het enthousiasme van de speciaalclub en het passen in het project rond Gelderse rassen een rol. 

Inmiddels is de  status van het ras met nog maar 100 kraaikoppen en ongeveer 30 kraaikopkrielen kritiek. Een ander motief voor deze keuze was dat het een Gelders ras is zodat het aansluit bij het Gelderse ondernemersproject Levend Erfgoed Loont (LEL) van de SZH dat zich richt op het vergroten van duurzaam economisch perspectief voor zeldzame huisdierrassen.

Oorsprong

De schilder Adriaan van Utrecht schilderde al rond 1650 de voorouders van de Kraaikop: een grote kip die hoog op de poten stond en veren aan de poten en tenen had.
De adel en de gegoede burgerij hield graag luxe kippen die pracht en praal uitstraalden en goed eieren legden. De Kraaikop met het ontbreken van een kam, kuifloze kop en lange gierhakken voldeed aan die wens. Omdat ze ook nog eens goed bevleesd waren, werd de Kraaikop de reus onder de oud-Nederlandse hoenderrassen genoemd. Terwijl de Engelsen spreken over het Breda hoen noemen de Duitsers het dier het Gelders hoen. Het is maar van welke kant je het bekijkt.

Dubbeldoelras met kansen

De SZH is zeer positief over de kansen van de Kraaikop voor ondernemers en landgoedeigenaren over het verwaarden van het ras. Naast een goede eieren opbrengt is het een echt vleesras. Zo wil de SZH chefkoks uitnodigen om kennis te maken met dit Nederlandse ras door hen te vragen: ‘Waarom staat het ras niet op de kaart?’

Meerjarenplan

De BKU is  een enthousiaste speciaalclub van fokkers van Brabanters, Kraaikoppen en Uilebaarden. Het embleem van de speciaal club vormt een afbeelding van de kop van een Kraaikop. Bestuursleden zoeken vooral naar nieuwe (jonge) leden en belangstellenden. Ze verwelkomen maar al te graag nieuwe fokkers, enthousiastelingen en liefhebbers. Naast het streven naar een tweede fokcentrum voor Kraaikoppen, zijn de eerste gesprekken al gevoerd voor een educatief centrum.

Ze hebben de leden al geïnformeerd over een grotere vraag naar broedeieren. Bovendien willen ze in het najaar nog eieren beschikbaar houden om de fokkerij laagdrempeliger te maken, ook al is het leggedrag van de kippen en de planning van tentoonstellingen met fokwedstrijden gebaseerd op de leg in het voorjaar.

Kleurwedstrijd 

De Kraaikop is verkozen tot hét dier van het jaar 2019. Om dat te vieren heeft Piet Kroon een mooie kleurplaat gemaakt. Download hier de gratis kleurplaat.

Trend

Kippen houden is hip. De afgelopen jaren is er veel belangstelling voor het houden van kippen. Waarom dan niet kiezen voor het ras van het jaar?
Tip: heb je een open dag of zoek je een mooie binnenkomer? Een toom kippen geeft je erf een mooi aanzicht.  Prettige bijkomstigheid zijn heerlijke verse eitjes.

Nieuwsgierig geworden? Maak kennis met de fokkers, bestuursleden en vrijwilligers op de evenementen. Ze geven graag advies over het houden en fokken van kraaikoppen. Ook over het uitbroeden van eieren.

Voor meer informatie zie het boek Herenhoenders van de B.K.U.  of www.bku.nl of  szh.nl onder rassen.


Waar de kraaikop bewonderen

Plekken waar je de Kraaikop  kunt bewonderen:

  • 7 juli en 1 september op de open dagen van landgoed Hindersteyn
  • 21 tot 25 augustus op de fair van Heerlijkheid Mariënwaerdt
  • 24 augustus tijdens het Zomertreffen
  • 24 tot 26 oktober tijdens de clubshow Ede
  • 9 en 10 november tijdens de district show in Schijndel
Van horen zeggen…

‘De Kraaikop is erkend in vier kleurslagen: zwart, wit, gezoomd blauw en koekoek. De zwarte kleur is bij dit ras minder groenglanzend dan bij veel andere rassen. Kraaikoppen zijn vrij gemakkelijk te fokken, maar verwacht niet allemaal toppers. Door de verborgen eigenschappen, die er in de loop van de tijd door het inkruisen van andere rassen zijn ingeslopen, zijn er de nodige verrassingen. Voor de beginner, maar ook voor de ervaren fokker is dit een uitdaging. De Kraaikop is een ras met een geheel eigen verschijningsvorm, dat alle aandacht en veel liefhebbers verdient. ‘ (ter nagedachtenis aan Kraaikopfokker Ad Boks)


Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.

Gerelateerd

Meer artikelen
Woord van de voorzitter
Artikelen

Woord van de voorzitter

Ras van het jaar 2024: De zwarte bij
Nieuws

Ras van het jaar 2024: De zwarte bij

Educatieve centra en het belang voor de zeldzame rassen
Artikelen

Educatieve centra en het belang voor de zeldzame rassen

Zeldzame Rassen Dag 2024
Nieuws

Zeldzame Rassen Dag 2024

Levend Erfgoed dagen op 14 en 15 september
Artikelen

Levend Erfgoed dagen op 14 en 15 september

Woord van de voorzitter
Artikelen

Woord van de voorzitter

Subsidie voor zeldzame huisdierrassen in 2024
Nieuws

Subsidie voor zeldzame huisdierrassen in 2024

Dinamofonds schenkt 26.000 euro voor behoud van de Nederlandse landgeit
Artikelen

Dinamofonds schenkt 26.000 euro voor behoud van de Nederlandse landgeit

In herinnering, Ank Zegwaard
Artikelen

In herinnering, Ank Zegwaard