logo SZH

Lakenvelder hoen

RasbeschrijvingLakenvelder Hoen - foto2

De Lakenvelder dankt haar naam aan de overeenkomst met het Lakenvelder rund. De tekening van het ras is een zwarte hals en een zwarte staart, die een wit lichaam (laken) begrenzen. Dit zelfde beeld treft men ook bij de Lakenvelder koeien aan. Een andere verklaring voor de naam: het zou een kippenras zijn dat ontstaan is in de buurtschap Lakenvelt in de buurt van Meerkerk. Het ras is alleen erkend in de beschreven lakenveldkleurslag. Bij de krielen van dit ras bestaat echter ook de blauwe Lakenvelder waarbij het zwart is vervangen door blauw.

Het Lakenvelder hoen is gemakkelijk te houden. Het vraagt geen speciale verzorging; een vrije uitloop is natuurlijk altijd aan te bevelen. Wel moet men erop bedacht zijn dat de dieren bij veel uitloop crème kunnen gaan verkleuren onder invloed van het zonlicht. Met name de hanen hebben hiervan veel last. Een uitloop onder bomen is daarom het allerbeste. Het Lakenvelder Hoen behoort tot de lichtere landhoensoorten. Een landhoentype betekent een redelijk fors dier doch niet te zwaar maar wel elegant. 

Geschiedenis

Vermoedelijk is het ras ontstaan uit gepelde hoenders die sinds eeuwen overal in West-Europa voorkwamen. Dit is tevens de oorzaak dat men ook in Duitsland er vanuit gaat dat het ras in dat land is ontstaan. Maar M. d’ Hondecoeter schilderde al in de zeventiende eeuw (rond 1660) een Lakenvelder hen.

Landhoenders zijn ontstaan uit de aanwezige natuurhoenders. Dit proces kan verlopen zijn via natuurlijke selectie; mutaties of door ingrijpen van de mens. Voor Nederland is deze laatste mogelijkheid een belangrijke bron geweest voor het ontstaan van de grote variatie binnen de Nederlandse Hoenderrassen. De Nederlanders hebben immers altijd de wereldzeeen bevaren. Het Hoen ging mee aan boord als leverancier van eieren en vlees. De dieren die niet nodig waren werden achtergelaten in de havens. Deze dieren werden vervolgens gebruikt om met de aanwezige natuurhoenders te kruisen.

Landhoenders zijn de voorlopers van de huidige cultuurrassen en vertegenwoordigen als het ware de erfelijke basis hiervan. De Westerse landhoenders hebben allen witte oren, leikleurige loopbenen en leggen allen witte eieren. De landhoenders uit Azië daarentegen hebben gele poten, rode oren en leggen bruine eieren.

Fokkerijorganisaties

Lakenvelderclub
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×