logo SZH

Hollandse kriel

Rasbeschrijving

De Hollandse krielen behoren tHollands Kriel - fotoot de oorspronkelijke dwerghoenderrassen. De sierlijke en parmantige krielen hebben een opgerichte houding en een enkele kam. Opvallende zijn de fraai gevormde staarten van de hanen. Het telt 24 kleurslagen waarvan de kleuren patrijs, zilverpatrijs en zwart het meest voorkomen.

Geschiedenis

Omtrent het ontstaan is weinig met zekerheid te zeggen. Krielen, die enigszins op de Hollandse krielen leken zijn afgebeeld op een Engels schilderij uit 1856. De naam Hollandse kriel komt men het eerst tegen in het boek van R.T. Maitland uit 1882. Het betreft echter alleen de naam. Met deze naam werden echter zwarte en witte Javakrielen en Nanking krielen aangeduid. De naam was in 1906 mede aanleiding de in ons land voorkomende patrijskleurige krielen onder de naam Hollandse Kriel als Nederlands ras te erkennen.

Fokkerijorganisatie

Hollandse krielenfokkersclub
Website 

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×