logo SZH

Eikenburger kriel

Rasbeschrijving

De Eikenburger kriel is een hennenvederig kriel waarbij de haan zijn sierveren mist en op dezelfde wijze is uitgedost als de hen. Het ras vertoont veel overeenkomst met de Sebright, die tot de voorouders van het ras behoren. Het is een klein, levendig en parmantig krielenras met een rozenkam, met bruin-oranje tot oranje ogen en blauwe benen. De rug is kort terwijl de staart vrij hoog wordt gedragen. Het ras is erkend in de witte en de zwarte kleur.

Geschiedenis

Het ras is door de heer Verhagen uit Eindhoven gefokt door kruising van zilver Sebrights met de rasloze krielen, die hij gebruikte voor het uitbroeden van de Sebright eieren. Deze werden na het broedseizoen opgeruimd. In een bepaald jaar bleven een witte en zwarte hen achter, die vrij rondscharrelden in het aan zijn tuin grenzende bos. Deze werden het jaar daarop getreed door de aanwezige zilver Sebright hanen. Uit deze combinatie vielen zwaargezoomde zilver, bijna zwarte maar ook witte dieren. Vervolgens paarde hij wit x wit, zwart x zwart en zwaargezoomd x zwaargezoomd. De nakomelingen leken wel wat op Sebright krielen. Aangezien de standaardcommissie oordeelde dat een van de kenmerkende eigenschappen van de Sebright de zoming is werd voorgesteld deze kleurslag als een nieuw ras in te zenden en de naam Eikenburger krielen te geven.

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×