logo SZH

Chaams hoen

RasbeschrijvingChaams Hoen - foto1

Het Chaams hoen is een statig hoen met een brede diepe borst. Het heeft een enkele kam, rood van kleur, die bij de hen naar één kant omvalt, oranje ogen en leiblauwe benen. Het ras komt voor in de kleurslagen zilver- en goud bandpel. De gesloten zwarte banden (of pellen) behoren even breed te zijn als de grondkleur zilver of goud. De hennen zijn bijzonder goede legsters en de eieren zijn groot en wit van kleur. Het is een slachthoen met veel borstvlees. Het minimum gewicht van de haan is 2,75 kg en van de hen 2,25 kg. 

Geschiedenis

Het Chaams hoen, plaatselijk ‘Chaamse kiep’ genoemd, werd eeuwen lang ten zuiden van Breda op veel boerenerven gehouden als nuthoen. Naast wijlen Z.M. Koning Willem III was het ook diens verre voorvader Maurits, Prins van Oranje, Heer van Breda (1567-1625) die de Chaamse kapoenen, ofwel gecastreerde hanen, roemde om hun specifieke en overheerlijke vleessmaak. Dit zo fraaie landhoen raakte in de vergetelheid en werd rond het jaar 2000 zelfs met uitsterven bedreigd. Op 29 november 2001 is formeel de Chaamse Hoender Club opgericht en heeft als doel het in stand houden van het Chaams hoen. Door de inzet van steeds meer sympathisanten neemt de populariteit van dit ras gelukkig weer toe. Langzaam maar zeker kan men, vooral in Chaam en omstreken, dit fraaie landhoen weer in volle glorie aanschouwen (door: Ad Taks).

Bijzonderheden

In 2005 is samen met Slow Food een zogeheten Presidum voor de Chaamse pel opgericht. Het Presidium bestaat uit een groep lokale producenten die zich heeft vastgelegd op strenge productie-eisen. Elke producent mag maar een beperkt aantal (voorlopig 150) hoenders per jaar afmesten, de hoenders moeten voedergranen uit de streek te eten krijgen, ze moeten veel uitloopruimte hebben en ze mogen pas op een leeftijd van 17 tot 26 weken worden geslacht. Het Presidium wordt gecoördineerd door de stichting “Vrienden van de Chaamse Pel”. Zij houdt toezicht op de naleving van de productie-eisen en zet zich in voor de promotie en afzet van de hoenders als authentiek, kleinschalig geproduceerd kwaliteitsproduct uit de streek.

Fokkerijorganisatie

Speciaalclub Chaamse Hoen
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×