logo SZH

Nederlandse bonte geit

RasbeschrijvingNederlandse Bonte Geit - foto1

De Nederlandse bonte geit is een kortharige melkgeit met een goed ontwikkelde uier die zacht aanvoelt. De spenen staan net iets naar binnen en wijzen loodrecht naar beneden. Het dier heeft voldoende bespiering om goed als melkgeit te kunnen functioneren. Met een schofthoogte van ongeveer 80 centimeter staat het dier hoog op de benen. Het dier is langgerekt en is wigvormig. De juiste verhoudingen tussen de lengte, hoogte en breedte zorgen ervoor dat het dier een solide en enigszins open bouw heeft. De kop van het dier is sprekend en fijnbesneden. Het dier heeft een recht neusbeen en door de brede bek en goed ontwikkelde kaken kan de geit het voedsel dat nodig is voor de melkproductie, makkelijk tot zich nemen. Binnen het ras komen bruinbonte en zwartbonte dieren voor.

Geschiedenis

De huidige Nederlandse bonte geit stamt af van de Nederlandse landgeiten die gekruist waren met melkgeiten. Ooit stond de koebonte Zeeuwse landgeit model voor het ras, maar het huidige type is ontstaan doordat eind jaren zeventig enkele geitenhouders bonte dieren begonnen aan te houden. Voor de verbetering van de productie en het type diende de Nederlandse witte geit als voorbeeld. Ook werden witte geiten gebruikt voor bloedverversing en verbetering van het ras. Vanaf 1980 werd het bonte ras erkend en heeft de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) een afdeling fokcommissie Nederlandse bonte geit toegevoegd. Vanaf die tijd werd het ras verbreid en vond er selectie plaats om de kwaliteit te verbeteren. In eerste instantie werden drie kleurschakeringen erkend: zwart-, bruin- en blauwbont. Al snel werd besloten alleen de zwartbonte en bruinbonte dieren met een scherpe aftekening te accepteren.

Gebruik

De Nederlandse bonte geit is gefokt voor de melkproductie. Het dier moest daarnaast een sterk beenwerk hebben en een groot weerstandsvermogen. Het hobbymatig houden is lang in betekenis toegenomen. Maar ook voor kinderboerderijen is het een aantrekkelijk ras. Het dier is onderzoekend en met zijn bonte uiterlijk iets opvallends. Ook het feit dat het een melkgeit is (kaas maken) maakt het dier zeer bruikbaar voor boerderijeducatie, vooral als de ruimte op de boerderij beperkt is.

.

Fokkerijorganisaties

Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG)
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×