logo SZH

Kuifeend (incl. dwerg)

Fotograaf: Jan Vogel

Rasbeschrijving

De Kuifeend is een middelgrote eend met een min of meer horizontale houding. Hij heeft een grote ronde kuif. Dit is een grote ronde veerbol, die iets achter op de kop zit en op een vleesknobbel groeit. De kuif moet goed gesloten zijn en symmetrisch van vorm. Dit ras komt voor in alle erkende kleurslagen. Type en kuifvorm gaan boven kleur en tekening. De kleur van de kuif hoeft niet gelijk te zijn aan de veerkleur. Deze eenden komen tegenwoordig algemeen voor in twee vormen: de grote kuifeend, waarbij de kleurslag wit het meest voorkomt en de dwergkuifeend, iets kleiner als de wilde eend, maar in allerlei kleuren en met bijzondere kuiven. Dwergkuifeenden hebben als bijnaam de Rodenburg kuifjes, genoemd naar de fokker van deze kleine eenden.

Geschiedenis

Deze eenden behoren tot de oudste Nederlandse pluimveerassen. Men vermoedt dat de oorsprong in Indonesië ligt, waar de Balie-eend ook een kuif draagt. Zeker is dat kuifeenden in Nederland zijn geperfectioneerd. 17e-eeuwse schilders als J. Steen en M. d’ Hondecoeter portretteerden deze witte, bonte en wildkleurige gekuifde eenden graag op hun hoenderhofachtige schilderijen. Doordat deze eend vooral door ons koningshuis gehouden werd (Paleis Het Loo), noemde men deze eend ook wel koningseend of krooneend.

Informatie

Nederlandse Vereniging voor Gedomesticeerde Watervogelfokkers: Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×