logo SZH

Noord-Hollandse krombekeend

Rasbeschrijving

De Noord-Hollandse krombekeend dankt zijn naam aan de platte, lange en brede snavel die sterk gebogen naar beneden loopt. De schedel en snavel vormen de vloeiende lijn van halve cirkel. De kromme snavel vererft recessief. De eenden hebben korte oranjekleurige poten. Dit ras komt voor in de kleurslagen: donkerwildkleur, donkerwildkleur met witte borst en witte slagpennen, blauwdonkerwildkleur en wit met roze snavel. De laatste twee kleurslagen zijn momenteel uiterst zeldzaam. Bij alle kleurslagen komen gekuifde dieren voor.

Door de productie van ongeveer 175 eieren per jaar werden ze vroeger ingezet als producent van eieren voor bijvoorbeeld beschuitfabrieken.

Geschiedenis

Dit eendenras wordt beschouwd als een product van Noord-Hollandse bodem. Hun voorlopers zijn vermoedelijk enkele eeuwen geleden door zeevaarders vanuit het verre oosten naar Europa gebracht. In de 16e en 17e eeuw bestond er veel belangstelling voor dieren met afwijkende kenmerken. Op 17e-eeuwse schilderijen staan krombekeenden afgebeeld, soms met een kuif. In 1676 werd dit type eend al door de Engelsman F. Willougby beschreven, met de vermelding dat dit ras veel in Holland voorkwam. Mogelijk dat Amsterdam als afzetmarkt hierbij een rol heeft gespeeld. Volgens Van Gink in zijn boek De tamme eendenrassen uit 1924, is er een mogelijkheid dat krombekken spontaan als mutant uit de Noord-Hollandse witborsteenden zijn ontstaan, waarna de eendenhouders er bewust mee zijn gaan fokken. Eind vorige eeuw was deze eend nagenoeg uitgestorven. De Noord-Hollandse krombekeend heeft met ruim 100 dieren de status van bedreigd ras en wordt door een gering aantal actieve fokkers in stand gehouden.

Informatie

Nederlandse Vereniging voor Gedomesticeerde Watervogelfokkers
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×