logo SZH

Kwakereend

Rasbeschrijving

Fotograaf: Jan Harteman

De Kwakereend is het kleinste gedomesticeerde eendenras. Het ras doet zijn naam eer aan want Kwakereenden produceren veel geluid. De dieren van dit ras hebben een klein en kort lichaam, een compacte bouw en een horizontale stand van de rug. Deze eend heeft een klein rond kopje met bolle wangen. De snavel is kort en breed. De poten staan midden onder het lichaam. De eenden moeten voldoende lichaamslengte hebben voor de eiproductie. Het dier mag dus niet te klein worden. Het gewicht varieert tussen de 700 en 900 gram. Ze zijn erkend in veel kleurslagen, waaronder wit en diverse wildkleurvarianten.

Geschiedenis

150 jaar geleden werden de eerste meldingen gemaakt van het gebruik van Hollandse kwakertjes in eendenkooien. Door het tamme karakter van dit ras en het schrille luide gekwaak, werden de wilde eenden op hun gemak gesteld. Als de kooiker met voer kwam, liepen de kwakertjes naar de vangpijp en de wilde eenden volgden hen. Kwakereenden werden later ook bij de jacht ingezet om wilde eenden te lokken. Er werden hiervoor meestal witte dieren gebruikt, omdat deze goed te onderscheiden waren zodat jagers zich zo niet snel konden vergissen. Vroeger werd dit ras vooral in wit en wildkleur gefokt. Hierdoor zijn dit tegenwoordig nog steeds de mooiste typen van dit ras.  Momenteel worden  door veel  eenden-liefhebbers  Kwakertjes vooral voor de sier gehouden.

Informatie

Nederlandse Vereniging voor Gedomesticeerde Watervogelfokkers
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

 

 

 

 

 

 

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×