logo SZH

Gelderse slenk

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Rasbeschrijving

De Gelderse slenk is een middelgrote duif  met een opgerichte houding. Een ronde tot hartvormige witte vlek op de voorzijde van de hals wordt bij alle negen voorkomende kleurslagen nagestreefd. De enigszins
S-vormige hals is soepel, naar achteren gebogen en kan licht sidderen (grollen). Tijdens het vliegen staat de kop omhoog en worden de vleugels onder en boven krachtig tegen elkaar geslagen, hetgeen een luid klepperend geluid veroorzaakt. Als de vleugels naar beneden worden geslagen, heet dat springen of trekken, als ze naar boven vastgehouden worden, heet dat zeilen of drijven. Het ras werd daarom in de volksmond ook wel trek-en-drijf genoemd.

Geschiedenis

Het ras is verwant aan de uploper, een zeer oud Hollands (rechtoplopend) kropperras. Vanaf het eind van de 19e tot en met de eerste helft van de 20e eeuw was de Gelderse slenk een populair ras bij Gelderse duivenmelkers. Aan het einde van de 19e eeuw sprak men van een licht opgeblazen krop maar vanaf de 20e eeuw werd blazen niet langer gewaardeerd.  Één van de verklaringen van de naam slenk is dat deze te maken heeft met dit slinken van de krop. Het is niet bekend of er ooit een standaard heeft bestaan. Na de Tweede Wereldoorlog dacht men dat deze duif geheel was uitgestorven. Vrij recent werden echter nog enkele fokkers van dit unieke oude Gelderse vliegras ontdekt. In 2000 was het Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) die de noodklok luidde. De Stichting Geldersch Landschap en Geldersche kasteelen heeft vanaf dat moment een zorgvuldig fokbeleid uitgestippeld en mede hierdoor neemt de populariteit van dit vliegras momenteel enorm toe. Voor dit ras is een standaardbeschrijving gemaakt en sinds kort is het ras officieel erkend.

Fokkerijorganisatie

Groninger en Gelderse Slenken Club (GGSC).
Website

Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×