logo SZH

Vorstelijk vee

geplaatst op: 5 april 2013 | door: Nonja Remijn

Vanaf de Gouden Eeuw mag het veestuk zich tot een van de belangrijkste genres in de Nederlandse schilderkunst rekenen. het merendeel van de ruim 100 inheemse rassen aan paarden, runderen, schapen, geiten, varkens, hoenders, eenden, ganzen en duiven dat in het verleden is afgebeeld, bestaat nog steeds. een groot aantal rassen is echter verdwenen. In 1976 werd daarom Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) opgericht met als doel fokken van oude rassen te bevorderen en bijzondere diersoorten voor uitsterven te behoeden.
In samenwerking met Paleis ’t Loo Nationaal Museum organiseert SZH in 2002 een expositie over vier eeuwen geschiedenis van Nederlandse veerassen. Juist in Nederland is de ontwikkeling van deze rassen goed te volgen omdat in ons land het vee in zijn vele vormen een geliefd onderwerp van de schilderkunst was en is. In Nederland was het veestuk al in de zeventiende eeuw een bijzonder gewaardeerd genre, met De stier van Paulus Potter als bekenste vertegenwoordiger.
In Vorstelijk Vee wordt aan de hand van ruim 100 schilderijen – van ondermeer Jan Steen, Paulus Potter, Melchior d’Hondecoeter, Wouterus Verschuur, Anton Mauwe, Vincent van Gogh en Otto Eerelman – ons nationale erfgoed in beeld gebracht. In een aantal boeiende essays wordt daarnaast de geschiedenis per diersoort en hun plaats in de Hollandse schilderkunst besproken.
Dit prachtige boek kost voor begunstigers € 10 ,- (excl. verzendkosten)
Anderen betalen € 15 ,- (excl. verzendkosten).

Webshop - Vorstelijk Vee

Vul onderstaand formulier in om het boek Vorstelijk Vee te bestellen. Velden met een * zijn verplicht in te vullen
  • € 0,00

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×