logo SZH

SZH luidt noodklok in Den Haag

geplaatst op: 6 juni 2017 | door: Nonja Remijn

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) start vanmiddag (dinsdag 6 juni 2017) een crowdfundcampagne om aandacht te vragen voor de bedreigde status van de Nederlandse ‘Polderpanda’s.’ Aandacht voor Het op te halen geld uit deze campagne www.Polderpanda.nl wordt ingezet om alle Nederlandse bedreigde landbouwhuisdieren een betere toekomst te geven.

SZH levert vandaag om 13.30 uur een Brandrode Brandbrief af bij de Tweede Kamer om de noodklok te luiden voor de kritieke situatie waarin veel zeldzame soorten veerassen nu verkeren. Dat doen we samen met fokkerijorganisaties, Slow Food Nederland en Slow Food International, Stichting de Oerakker, het Gilde van Traditionele Schaapherders en houders van zeldzame landbouwhuisdieren. Niet alleen de overheid, ook de markt en het publiek moeten meer doen om het tij ten goede te keren. Want terwijl er voor twee Chinese reuzenpanda’s een miljoenenverblijf is opgetuigd in een Nederlandse dierentuin, zijn er afgelopen maanden zeldzame koeien naar het slachthuis afgevoerd. Uit een recent verschenen EU-rapport blijkt bovendien dat Nederland onvoldoende zorg heeft om de genetische biodiversiteit zoals zeldzame dieren en planten te beschermen en behouden.

Gelukkig heeft Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in de afgelopen maanden voorstellen van SZH ter harte genomen om zeldzame koeien te redden door voor dit jaar uitzonderingen te maken op de nieuwe fosfaatregels. SZH hoopt dat ook vanaf januari 2018 alle zeldzame runderrassen die bescherming blijven krijgen.

De reden dat SZH de noodklok luidt, heeft te maken met het feit dat er nog veel meer van de ongeveer honderd oorspronkelijke Nederlandse landbouwhuisdieren in een penibele situatie verkeren. Door bezuinigingen op SZH (een korting van 200.000 euro naar 80.000 euro per jaar) is de organisatie volgens een onderzoek van het Amersfoortse auditbureau Bartels ook zelf ‘in een neerwaartse spiraal terecht gekomen.’ Bartels waarschuwt dat SZH juist hard nodig is omdat fokkerijexperts en houders van zeldzame veerassen vergrijzen.

Zie ook: Audit stichting zeldzame huisdierrassen toont onmisbare rol van de stichting  De Nederlandse polderpanda’s dreigen dus polderdodo’s te worden als er niet snel maatregelen worden genomen.

Voor meer informatie: Geert Boink, voorzitter SZH: 06-25042121

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×