logo SZH

Kempische heideschaap

Rasbeschrijving

Foto: SZH

Het Kempische heideschaap een is een statig middelgroot schaap. De wol is crèmewit, fijn en korter dan van het Veluwse heideschaap. De kop en de poten zijn meestal wit maar soms ook bruin of gespikkeld. De ooien zijn altijd ongehoornd, de rammen doorgaans ook. De staart is bewold en vrij lang. De kop is vrij recht, lang, en mal en bedekt met glanzend haar. Dit ras heeft geen wol op de kop. De neusspiegel is minder roze dan bij het Veluwse Schaap.

Geschiedenis

De oorsprong van dit ras ligt in de Kempen en de Peel. Eeuwenlang werden schapen gehouden om de mestproductie. De schapenmest maakte arme gronden vruchtbaarder. Het ras stond ook bekend om zijn uistekende vleeskwaliteit. Toen de vraag naar dit vlees afnam ging de populatie in aantal achteruit. Rond 1965 was het ras vrijwel uitgestorven. Na de oprichting van de Stichting het Kempische heideschaap is men begonnen de dieren terug te fokken met behulp van een kudde op de Strabrachtse heide. Inmiddels is het ras ruimschoots uit de gevarenzone. Gebruik De oude kwaliteiten van dit ras worden opnieuw ingezet. Ze doen dienst als begrazers van natuurgebieden en het vlees wordt verkocht als Kempisch heidelam. In 2009 zorgde de erkenning als een Slow Food presidium Kempisch heidelam voor meer bekendheid van het vlees. Ook in de toeristenindustrie spelen kuddes een belangrijke rol.

Fokkerijorganisatie

Vereniging Stamboek Het Kempische Heideschaap
website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×