logo SZH

Aspirant SZH-rassen

Foto Dierenbeeldbank www.dierenbeeldbank.nl

Flevolander

De Flevolander is door onderzoekers van Wageningen tussen de jaren ‘1970 en 1980 gefokt uit het Finse schaap en ile de France als vruchtbaar vleesschaap. Het stamboek is opgericht in 1985.

Sinds die tijd is het pas een officieel ras. Hoewel het ras nu zeldzaam is kan het volgens de criteria van de FAO (en dus van SZH) het ras pas vanaf  2025 worden  opgenomen in de lijst zeldzame oorspronkelijke rassen. Tot dan is het een aspirant SZH ras.

Noordhollander

Foto Dierenbeeldbank www.dierenbeeldbank.nl

Dit ras is begin jaren ’80 van de vorige eeuw gefokt uit een kruising tussen Texelaars en Finse schapen. Sinds 1982 is er een officieel stamboek en  rasbeschrijving. Ook voor dit ras geldt dat hoewel het zeldzaam is, het pas op de SZH rassenlijst komt als het voldoet aan het criterium 40 jaar in Nederland  gefokt  en het criterium als ras erkend en een erkende stamboekorganisatie aanwezig is. Tot zolang is het een aspirant SZH  ras.

 

 

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×