logo SZH

Fries-Hollands vee

RasbeschrijvingFries-Hollands - foto1

De Fries Hollandse koe is zwart-wit gevlekt. Uit het ras is de moderne zwartbonte melkkoe gefokt. De Fries Hollandse koeien moeten scherp begrensde zwarte velden op voor-, achter- en middenhand hebben. De benen zijn bijna altijd wit omdat in het verleden tegen zwarte vlekjes op de benen werd geselecteerd. De koeien hebben een horizontaal kruis. De kruishoogte is ongeveer 140 cm. In vergelijking met de Holstein-Friesian is de kwaliteit van het uier van de Fries Hollandse koe minder. Was het Fries-Hollandse ras in 1975 het belangrijkste Nederlandse ras, in 2007 telde het nog slechts 3500 vrouwelijke fokdieren. Momenteel trachten een vijftiental fokkers de genetische variatie binnen dit ras zo groot mogelijk te houden.

Geschiedenis

Aan het einde van de 18e eeuw werd in Noord-Holland en Friesland een modern ras ontwikkeld. Het nieuwe zwartbonte ras was ontstaan uit de oorspronkelijke Nederlandse runderen, met een kleine bijdrage van vee uit Jutland (Denemarken) en vee uit Noord-Duitsland.In de tweede helft van de 19e eeuw werden veel stamboekdieren geëxporteerd naar de VS, waardoor het fokken op melkproductie de Holstein Friesian (HF) is ontwikkeld. De basis van alle van alle Fries Hollandse en Holsteinpopulatie ter wereld is uit Nederland afkomstig. In Nederland lag de nadruk op uiterlijk en ontstond een achterstand in melkproductie. De runderen werden steeds kleiner gefokt. Rond 1975 werd begonnen om de Nederlandse Fries Holland te vervangen door de HF. Via sperma-importen uit de VS en Canada werd de rundveestapel langzaam van Fries Hollandse koe omgebouwd in de HF. De Fries Hollandse werd langzamerhand zeldzaam.

Gebruik

Het Fries-Hollandse ras is een dubbeldoel ras met iets meer nadruk op melk dan op vlees. In 2007 is de gemiddelde productie 6.910 kilo melk, met 4,52% vet en 3,56% eiwit.

Bijzonderheden

Het beroemde standbeeld in Leeuwarden van ‘Ús Mem’ is van een Fries Hollandse koe.

Fokkerijorganisatie

FHRS
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×