logo SZH

Groninger Paard

Rasbeschrijving

Het Groninger paard is een zwaar warmbloedpaard met een krachtige bouw, aansprekend hoofd en goede basisgangen. De kleur is voornamelijk (donker)bruin, zwartbruin of zwart met geringe witte aftekeningen. Groningers zijn veelzijdig, betrouwbaar en willen graag voor u werken. Ze zijn bovendien eenvoudig te beleren en hebben een groot uithoudingsvermogen. Het temperament is rustig en gelijkmatig, maar voldoende levendig.

Geschiedenis

Tot begin 20e eeuw was het Groninger paard een licht, veelzijdig paard. Het Groninger paard werd gefokt voor de landbouwbedrijven, maar was ook geschikt voor ander gebruik: rijtuig, goederentransport en veldartillerie. Na de Eerste Wereldoorlog nam het gebruik van lichtere paarden buiten de landbouw sterk af door de ontwikkeling van de techniek (auto, trein). De behoefte aan zwaardere paarden in de landbouw nam juist toe, vanwege de uitvinding van werktuigen die door paarden moesten worden voortbewogen en gelijktijdig aangedreven werden. Het zware koudbloedpaard was daar aanvankelijk beter geschikt voor dan het veelzijdige warmbloedpaard. Om te kunnen concurreren, moest het Groninger paard veranderen naar een heel zwaar warmbloedpaard.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het zware werk in de landbouw echter steeds meer overgenomen door de tractor. Tegelijkertijd groeide de ruitersport. Daarom moest het Groninger paard weer meer overeenkomsten gaan vertonen met het veelzijdige, lichtere Groninger paard van vroeger. De inzet van Holsteiners, Trakheners en Engelse Volbloeden in de Groninger fokkerij maakte deze verandering in relatief korte tijd mogelijk. Er was echter steeds meer vraag naar gespecialiseerde rijpaarden dan naar het veelzijdige Groninger paard. Daardoor dreigde het Groninger paard als ras te verdwijnen. Eind jaren tachtig waren er bijna geen zuiver Groningse paarden meer in Nederland.

Dankzij Stichting Zeldzame huisdierrassen ontsnapte de laatste Groninger hengst Baldewijn in 1978 ternauwernood aan de slager en kon de fokkerij van het Groninger paard opnieuw beginnen. Sinds 1982 zet Vereniging Het Groninger Paard zich in voor behoud en promotie van dit bijzondere ras. Na een start met één hengst en circa 20 merries is het paardenbestand gegroeid naar ongeveer 20 hengsten en 700 merries. Dankzij oplettende fokkerij en de inzet van veel hengsten is het inteeltpercentage in de populatie laag.

Gebruik

Het Groninger paard is een zeldzaam ras en belangrijk als cultureel erfgoed. Dat maakt het Groninger paard niet ouderwets. Integendeel, met hun brave en werkwillige karakter zijn Groningers voor alles inzetbaar. Dressuur of springen, wedstrijden of recreatief rijden, mennen of lange buitenritten: met het Groninger paard kan het allemaal. Ook voor mensen met een beperking is het Groninger paard geschikt. Via dressuurstal Schellekens wordt de Groninger hengst Ravel bijvoorbeeld met succes ingezet in de internationale gehandicaptensport. En op manege De Cruquiushoeve in Cruquius (Noord-Holland) werken Groninger paarden in dienst van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland. Kortom, het Groninger paard is er voor iedereen.

Bijzonderheden

In de Koninklijke Stallen staan ook Groninger paarden. Om het jaar trekken ze de Gouden Koets op Prinsjesdag.

Hoe het Groninger paard vroeger in de artillerie werd ingezet is nog steeds te bewonderen in shows door Stichting Historie Koninklijke Veldartillerie 1812-1912.

Fokkerijorganisaties

Vereniging Het Groninger Paard
Website
Facebook
Twitter

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2017 Communicatiebureau de Lynx
×