logo SZH

Fries paard

Rasbeschrijving

Foto: SZH

Kenmerkend voor het Friese paard zijn de lange manen en het ‘behang’ (lange haren) onder aan de benen. Het is en vrij licht tuigpaard met een edel hoofd en licht gebogen hals. Het Friese paard heeft verheven gangen met veel knieactie en kent de zogenaamde telgang, waarbij het dier het voor- en achterbeen of links of rechts tegelijk naar voren zet (in tegenstelling tot het kruislings verplaatsen van de benen). Dit ras is niet zeldzaam qua aantal maar het verdient aandacht vanwege inteeltproblemen.

Geschiedenis

Het Friese paard is al sinds de dertiende eeuw bekend. Dit type paard werd in veldtochten gebruikt. Tot halverwege de vorige eeuw deed dit ras op het Friese platteland dienst als trekpaard. Doordeweeks werkte het op het land maar ‘s zondags werd het voor de koets gespannen voor de tocht naar de kerk. Met de komst van de tractoren verdween de werkfunctie van het ras.  Het is de laatste eeuw ook zeer populair in buitenland.

Gebruik

Het ras wordt tegenwoordig vooral in de recreatieve sfeer gehouden zoals voor de koets of soms onder het zadel. In shows en op evenementen vertegenwoordigen ze de Friese identiteit. In de Amerikaanse filmindustrie is het ras zeer populair als rijdier van krijgslustige lieden.

Fokkerijorganisatie

Koninklijke vereniging Het Friesch Paarden-stamboek (KFPS)
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×