logo SZH

Musea

De oorspronkelijke rassen van onze boerderijdieren geven inzicht in onze cultuur en geschiedenis. Bekend zijn de veestukken waarop blaarkoppen of witruggen te zien zijn. Die authentieke rassen zijn inmiddels zeldzaam geworden, maar ze zijn er nog. Aan de hand van dieren kan het verhaal over onze cultuur een andere dimensie krijgen. Het aantrekkelijke van die dieren is dat ze levend erfgoed zijn en aaibaar. Je kunt dit deel van onze cultuurgeschiedenis aanraken en beleven.

Natuurlijk hoort daar een verhaal bij zoals welke plaats ze innamen in de samenleving, welke functie ze hadden en in welke streek ze gehouden werden. Voor dit soort informatie kunt u bij SZH terecht. Zo hebben we teksten gemaakt die toegepast kunnen worden op bordjes of apps. Voor scholieren is er een opdrachtenmap bij oorspronkelijke boerderijdieren (zie onder onderwijs). Daarnaast promoten we deze dieren op evenementen waar dit erfgoed in levenden lijve is te zien.

Voor een museum dat zelf geen dieren heeft, kan het aantrekkelijk zijn om rond een bepaald thema met SZH samen te werken en met een organisatie die wel dieren heeft. Zo hebben we in het verleden met het Loo en kinderboerderijen de tentoonstelling Vorstelijk Vee georganiseerd, met vee aan de wand en in de wei. Het Rundveemuseum, Openluchtmuseum, Pluimveemuseum en een aantal streekmusea hebben wel dieren. Samenwerken rond een thema met dit soort musea past ook binnen het beleid van SZH.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×