logo SZH

Levend erfgoed al naar het slachthuis

geplaatst op: 29 maart 2017 | door: Nonja Remijn

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) is verontrust over het uitblijven van een uitzonderingspositie in de fosfaatregels voor bedreigde soorten oud-Nederlandse koeien. ‘Het is vijf over twaalf.’ Zegt SZH-voorzitter Geert Boink omdat tientallen koeien en kalfjes afgevoerd dreigen te worden naar het slachthuis om aan boetes te ontkomen. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) kondigde vanmiddag aan dat hij binnen één à twee weken met een oplossing wil komen voor de zeldzame koeienrassen. SZH roept de achterban van fokkers, stamboeken en hobbyboeren op om hun Blaarkoppen, Lakenvelders, Brandood rund, Witrik, Maas-Rijn-IJsselvee, Fries Roodbont en Fries Hollandse Koe ondanks de onzekerheid niet van de hand te doen.

Afgelopen week heeft SZH het Ministerie veel informatie verschaft over mogelijke oplossingen. Van Dam spreekt van juridische complexheid, maar wat betreft Boink kan het niet zo zijn dat juridische haarkloverij een oplossing in de weg staat van runderrassen die al in kritieke en bedreigend lage aantallen verkeren. ‘De overheid heeft een verantwoordelijkheid in het op de been houden van ons levend erfgoed,’ aldus Boink, ‘maar nu kondigt diezelfde overheid fosfaatregels af die tot uitroeiing van onze laatste restjes Nederlandse runderrassen leiden.

SZH is initiatiefnemer het zogeheten paraplubestand. Dat is een registratie in de database van de overheid van het individuele dier als behorende tot een zeldzaam ras op basis van Europese regelgeving  die bepaald dat zeldzame rassen bij de uitbraak van een dierziekte niet worden geruimd onder voorwaarde van goede quarantaine maatregelen. Deze registratie kan ook de basis vormen om te bepalen welke koeien uitgezonderd zouden kunnen worden om te moeten voldoen aan de nieuwe fosfaatregels.

Voor meer informatie: Geert Boink, voorzitter SZH: 06-25042121

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×