logo SZH

Havana

Fotograaf: Wilma Taks

Rasbeschrijving

De Havana is een markant Oudnederlands ras met een attent en levendig karakter. De kop is vrij kort, zeer breed en goed ontwikkeld met oren van ca. 11 cm lang. Het dier heeft een kort en geblokt lichaam, met weinig nek en is zowel aan de voor- en achterkant mooi afgerond. De poten hebben een gemiddelde lengte. Ze hebben een dichte, glanzende vacht met een fijne haarstructuur. Het gewicht ligt tussen de 2½ en 3½ kilo. De Havana is donkerbruin zonder nuanceverschillen, gelijk aan bittere chocolade, met blauw als grondkleur.

Geschiedenis

In 1898 werden in Ingen in de Betuwe, bij de gebroeders Honders, uit twee rasloze konijnen witgevlekte konijnen geboren met een bijzonder donkerbruine vachtkleur. Door kruisingen met Russen en terugkruisingen naar deze bijzonder gekleurde dieren is geprobeerd de kleur vast te leggen. Dat is gelukt en in 1902, op een grote internationale tentoonstelling in Parijs, werden deze dieren voor het eerst geshowd. Vanwege de bijzondere gloed die dit konijn in de ogen heeft, vuurgloed genaamd, werden ze Ingense vuuroog genoemd. Later is de rasnaam veranderd in Beverkonijn. Uiteindelijk kreeg het zijn blijvende rasnaam Havana. Havana’s worden door fokkers voornamelijk gehouden als showdier. Als gezelschapsdier komt de Havana zelden voor.

Fokkerijorganisatie

de speciaalclub van dit ras is de 7rassenclub.
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×