logo SZH

Deilenaar

Fotograaf: Wilma Taks

Rasbeschrijving

De Deilenaar is een pelsras vanwege zijn typische haarstructuur, kleur en ticking (2of 3 afzonderlijk haren die donkere banen hebben). Dit ras is levendig en vriendelijk. De Deilenaar heeft een krachtig ontwikkelde markante kop, vooral de ram. De oren zijn stevig van structuur en goed afgerond en zo’n 11 cm lang. De ogen zijn donkerbruin. Het is een kort en geblokt konijn met soepele rondingen. De bouw is stevig met een brede voor- en achterhand. De poten zijn stevig en kort. Het gewicht zit tussen de 2 en 3½ kilo. De pels is glanzend en langer dan die van andere konijnen. Op de kop, de oren en de poten is de vacht korter dan op de rest van het lichaam. De zeer warme roodbruine dekkleur en de golvende zwarte ticking geven de Deilenaar een intens uiterlijk. De buik is roomkleurig. De achterpoten zijn aan boven- en binnenzijde roodbruin. De snuit, de kaakranden en de binnenzoom van de oren zijn tan-kleurig. De oren zijn verder zwart gezoomd. Op de voorpoten is de ticking meer nadrukkelijk.

Geschiedenis

De Deilenaar is ontstaan in Deil, een plaats in de Betuwe. Dit ras is gefokt uit een iets te kleine haaskleurige Vlaamse reus met een zwarte ticking en een zwarte tan. Vermoedelijk zijn onder andere ook Chinchilla konijnen en rode Nieuw-Zeelanders gebruikt. Alle jongen uit de eerste generatie waren haaskleurige dieren. In 1939 werden de eerste dieren tentoongesteld. Het ras is op 1 mei 1940 erkend. Deze konijnen zijn tot dusverre nog voornamelijk in handen van sportfokkers.

Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×