logo SZH

Saarloos wolfhond

Fotograaf: AVLS

Rasbeschrijving

De Saarloos wolfhond is een krachtig, harmonieus gebouwde hond. Zijn uiterlijk, lichaamsbouw, gangwerk en beharing doen denken aan die van een wolf. De Saarloos wolfhond komt het meest voor in de kleuren wolfsgrauw en bosbruin. Heel sporadisch komt de kleur crème-wit en wit voor. De schofthoogte varieert bij reuen van 65 tot 75 centimeter en bij teven van 60 tot 70 centimeter. Niet alleen het uiterlijk van de Saarloos wolfhond lijkt op een wolf, ook het innerlijk. De Saarloos wolfhond is een oplettende, voorzichtige hond, zeer aanhankelijk tegenover zijn roedel, gereserveerd tegenover vreemden en in onbekende omstandigheden. De natuurlijke vluchtdrift zal bij de Saarloos wolfhond de aanvalsdrift overheersen. Daarom is deze hond ongeschikt als waak- en verdedigingshond.

De Saarloos wolfhond is geen hond voor iedereen! Zijn sterke wil, die een consequent optreden vereist, vergt veel geduld en vooral liefde om hem goed gedrag en gehoorzaamheid bij te brengen. Nooit zal hij slaafs gehoorzamen. Hij maakt zelf zijn afwegingen. Door zijn onafhankelijke aard, die neigt naar het eigenzinnige, is hij over het algemeen géén hond die hoog scoort bij gehoorzaamheidstrainingen. De Saarloos wolfhond is het liefst bij zijn roedel, zijn gezin. Naar kinderen toe is de Saarloos wolfhond een betrouwbare kameraad, die als géén ander hun stemmingen zal aanvoelen en er daarop inspeelt. Door zijn opvallende persoonlijkheid wordt deze hond méér dan zomaar de hond van het gezin: hij wordt een echt gezinslid.

Geschiedenis

De Saarlooswolfhond is vernoemd naar zijn ‘schepper’ Leendert Saarloos (1884- 1969). Leendert Saarloos wilde zijn favoriete rashond, de Duitse Herder, verbeteren met als doel een ideale huishond en werkhond te fokken. Daarom besloot hij de Duitse Herder te kruisen met een wolf. Een merkwaardige gedachtegang, omdat voorbeeldexperimenten op niets waren uitgelopen: de resultaten van deze kruisingen waren juist schuw en voldeden niet aan het doel dat Leendert Saarloos nastreefde. Na een aantal jaren experimenteren kwam Leendert Saarloos daar zelf ook achter. Hij kwam op de gedachte dat de honden door hun natuurlijke voorzichtigheid wel eens geschikt konden zijn als blindengeleidehond. Na het oprichten van een geleidehondenschool, werden de Saarloos wolfhonden op beperkte schaal ingezet als blindengeleidehond. Tegenwoordig zien we de Saarloos wolfhond niet meer in deze functie. We kunnen het ras dan ook niet meer classificeren als werkhond. De Saarloos wolfhond is een echte gezins- of gezelschapshond met een betrouwbaar en aanhankelijk karakter. Het doel van Leendert Saarloos om een bijzondere werkhond te fokken is niet behaald. Wel is hij in staat geweest om te komen tot een hondenras dat dicht bij de natuur staat en veel natuurlijke eigenschappen nog in zich draagt die bij andere rassen reeds lang verdwenen zijn.

Fokkerijorganisatie

Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden
Website

Algemene Vereniging Liefhebbers Saarlooswolfhonden (AVLS)
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×