logo SZH

Markiesje

Fotograaf: Wil Roode

Rasbeschrijving

Het Markiesje is een fijngebouwd en elegante hond van het type spioen. De schofthoogte is ongeveer 35 cm. De vacht is glanzend , zacht en fijn en geeft het dier een elegant aanzien. Hij is alleen erkend in de kleur zwart. Hij loopt soepel en veerkrachtig. Het is een intelligente hond en zachtaardig.

Geschiedenis

De Dutch Spioen is de voorloper van meer Nederlandse hondenrassen zoals de Kooiker en de Stabij. Het Markiesje is een authentieke Nederlandse Spaniël. Ze zijn te zien op schilderijen in de 17e en 18e eeuw en kwam ook al voor in de Medeleeuwen. Oorspronkelijk waren ze voor de jacht. Het waren ook goede mollenvangers. De hondjes die te klein waren voor de jacht waren erg populair aan in adellijke kringen en de gegoede burgerij. Deze zogenaamde ‘vrouwenhondjes’ deden dienst als kruik of ze hielden het ongedierte uit de slaapkamer. Dir ras maakt nu vooral carrière als gezelschapshond.

Fokkerijorganisatie

Nederlandse Markiesjes vereniging
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×