logo SZH

Kooikerhondje

RasbeschrijvingKooiker - foto2

Het Nederlands kooikerhondje is een aantrekkelijke kleine spaniel met een schofthoogte van ongeveer 35 tot 40 cm. Het heeft een nagenoeg vierkante bouw en een witte vacht waarin grote helder-rode vlekken moeten overheersen. De vachtstructuur is vergelijkbaar met die van de Engelse Cocker spaniel met lange bevedering aan oren, benen en de staart. Een typisch, karakteristiek raskenmerk zijn de zwarte oorpunten, “oorbellen” genaamd.

Tijdens het jagen beweegt de hond zich luidruchtig en met een verticaal gedragen staart. Het hoofd is niet te nauw, schedel en voorsnuit zijn ongeveer van gelijke lengte. De lippen zijn gesloten. Op het hoofd moet de kleur overheersen, met een witte bles. Kooikers zijn temperamentvol en hebben bezitten een grote bereidheid om voor de baas te werken. Ze zijn niet luidruchtig (behalve tijdens de jacht), vriendelijk en alert.

Geschiedenis

De geschiedenis van het kooikerhondje gaat terug naar de komst van de Spioen uit Spanje naar Nederland. Vervolgens heeft het een specialisatie ondergaan naar zijn gebruik in de eendenkooi. Er is hierbij een klein hondje ontstaan met een intelligentie en natuurlijke aanleg, die zijn toegespitst op het werk in de eendenkooi. Gedurende de 18e eeuw waren er veel eendenkooien in het waterrijke deel van Nederland. In de eeuwen erna verdwijnen de eendenkooien en daarmee verdwijnt ook het kooikerhondje van het toneel.

Een eeuwenoude Nederlandse traditie is het vangen van wilde eenden in eendenkooien door ze op te jagen vanuit een meertje naar eenden-vallen bestaande uit buizen en netten. Omdat eenden erg nieuwsgierig zijn heeft de kooiker (= eendenjager), die dus niet zichtbaar mag zijn, een hond nodig die de aandacht van de eenden trekt met zijn verticaal gedragen witte staart en die de eenden lokt naar de geleidelijk nauwer wordende eenden-val, totdat de kooiker verschijnt en de eenden verder in de netten kan drijven.

Fokkerijorganisaties

Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×