logo SZH

Drentse patrijshond

RasbeschrijvingDrentsche Patrijshond - foto2

Honden van dit ras hebben een witte vacht met grote bruine vlekken. Ze kunnen soms spikkels hebben. De oren zijn bruin, evenals het haar rondom de ogen. De lichaamsbouw is krachtig: de hond moet als jachthond grote snelheid kunnen ontwikkelen. Het dier heeft een wigvormige snuit die iets korter is dan de lengte van de schedel. Het lichaam is iets langer dan het hoog is. De hond heeft goed behaarde oren, hals en borst en heeft lang haar aan de poten en staart.

De hond heeft een zacht karakter, is trouw en intelligent en kan daardoor gemakkelijk opgevoed worden tot een goede jachthond en huisgenoot. Een opvallend kenmerk van veel honden van dit ras is de draaiende beweging die ze met hun staart maken als ze iets zoeken, vooral als ze de geur van wild bespeuren.

Geschiedenis

Net als de Friese stabij en de Kooiker heeft de Drentse patrijshond de Spaanse spioen als voorouder. In de periode van 1600 tot 1900 zijn honden afgebeeld die lijken op de Drentse patrijshond en waarschijnlijk tot de voorouders daarvan behoren. Deze afgebeelde honden zijn altijd verbonden met jachteigenschappen. ,

Dit type honden was uitermate geschikt voor de jacht op klein wild. In tegenstelling tot veel andere rassen is de Drentse patrijs niet gekruist met buitenlandse rassen om de jachtinstincten te verbeteren, In Drenthe vond men dat de patrijshond prima voldeed aan de eisen die de boerenjagers stelden en dankzij hun langere vacht liepen deze honden geen beschadigingen aan hun lichaam op in het ruige Drentse heidelandschap.

De Drentse patrijshond is één van Nederlands oudste rassen. Dankzij het oprichten van de vereniging Drentse Patrijshond in 1948 is het ras bekend geworden in heel Nederland.

Gebruik

Vroeger werden honden alleen gefokt op nut en functionaliteit. De Drentse Patrijs bleek geschikt om te jagen op allerlei soorten wild in het veld of het water. Aan de jacht op de patrijzen, naast fazanten en korhoenders, dankt de Drentse patrijshond dan ook zijn naam. Aanvankelijk werd hij Drentse Jachthond genoemd, later werd dit de Drentse Patrijshond. De hond kan naast jagen goed apporteren en zoeken wat verloren is. Dit soort eigenschappen zijn de hond aangeboren, dus er is niet veel dressuur voor nodig de hond dat aan te leren.

Fokkerijorganisatie

Vereniging Drentsche Patrijshond
Website

Drentsche Patrijs honden Club
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×