logo SZH

Welsumer

Rasbeschrijving

De hanen zijn overwegend roodbruin van kleur, met zwarte borst-, buik-, en dijveren die met bruin doormengd zijn. De staart wordt vrij hoog gedragen en is groenglanzend zwart. De hennen hebben een middelmatig lange horizontale rug, een vrij kleine staart en een diepe volle legbuik. Ze zijn patrijskleurig met een warm roodbruinachtige grondkleur en donker zalmrode borst. De kleurslag roodpatrijs is uniek voor de Welsumer en komt bij geen enkel ander ras voor. De kam is enkel, rechtopstaand en vrij klein, de oren zijn rood en de benen geel van kleur. Het is erkend in één kleurslag: Roodpatrijs.

Geschiedenis

Het Welsumer hoenderras is omstreeks eind 19e eeuw, begin 20e eeuw ontstaan in het dorpje Welsum en omliggende plaatsen op kleigronden langs de oever van de IJssel uit boerenkippen die gekruisd werden met diverse buitenlandse rassen zoals Maleier, Cochins, Brahma’s. In latere jaren werd nog gekruist met Barnevelders, Rhode Island Reds en Leghorns. Het ras staat bekend om zijn buitengewone grote, donkerbruine gespikkelde eieren, maar heeft zich uiteindelijk door een te lage productie niet als bedrijfsras kunnen handhaven. De oorzaak was een onjuiste selectie van de fokdieren op de eikleur. Bij goedleggende dieren vermindert in de loop van de legperiode de donkerbruine tint van de eieren. Door selectie van donkerbruine broedeieren werden de eieren van de slechte legsters als broedei gekozen.

Bijzonderheden

Er staat een bronzen standbeeld van de Welsumer kip in het dorp.

Fokkerijorganisaties

Welsumerclub
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

 

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×