logo SZH

Uilebaard

uilebaard 1Rasbeschrijving

De Uilebaard is een vrij fors hoen waarbij de meest opvallende kenmerken zich aan de kop bevinden. De kam bestaat uit twee hoorntjes, die recht op de kop zijn geplaatst. Opvallend zijn verder de verhoogd liggende grote neusgaten. De kinlellen ontbreken geheel: in plaats daarvan treft men een volle ronde baard aan. Het heeft zeer volle halsbevedering. Het ras kent 10 kleurslagen waaronder de zeer zeldzame moorkop. Bij deze kleurslag heeft het dier een wit, geel of blauw gekleurd lichaam en een zwarte kop en baard. Bij de krielen van dit ras komt een unieke kleurslag voor namelijk de zilverparelgrijsgeloverden.

Geschiedenis

De Uilebaarden zijn evenals de andere kuif- en/of baardrassen afkomstig uit het Oostzee gebied. Ze behoren tot de oudste hoenderrassen van ons land. Op schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw treft men dieren aan die duidelijk als de voorouders van dit ras kunnen worden beschouwd.Jan Steen en Victors schilderden (tussen 1650 en 1700) een haan vrijwel zonder kuifvorming, met tweehoornige kam, baard en kinlellen die onze Uilebaard erg dicht benaderde. De Nederlandse Uilebaard kwam in de vorige eeuwen in Nederland vrij algemeen voor en werd vóór de invoer van vreemde rassen hoog geschat wegens zijn gehardheid. Omstreeks 1900 was het ras vrijwel verdwenen. Uit boerenkippen werd dit ras echter teruggefokt.

Fokkerijorganisaties

Speciaalclub voor fokkers van Babanters, Kraaikoppen en Uilebaarden
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×