logo SZH

Schijndelaar

RasbeschrijvingSchijndelaar - foto

Bij de ontwikkeling van de Schijndelaar is gebruik gemaakt van Araucana’s, voor het verkrijgen van de olijfgroene eikleur, Sumatra’s, voor de sierlijke vorm en staartpartij. Australorps, voor de massa, Brabants Boerenhoen en Hollands Kuifhoen voor de kuif en witte Leghorns, voor de eiproductie. Hieruit is een sierlijk, middelgrote fazantachtige kip ontstaan die momenteel alleen erkend is in de witte kleurslag. Het ras heeft een drierijige kam, een laag op de kop geplaatste kuif die de schedellijn volgt, oranje tot oranjerode ogen en gele loopbenen. De staart is rijk bevederd en wordt ongeveer horizontaal gedragen.

Geschiedenis

Dit is het ras dat als laatste in de twintigste eeuw de lijst van de Nederlandse hoenderrassen kwam versterken. Het is gecreëerd in het dorp Schijndel (Noord Brabant) met het doel een kip met een eigen verschijningsvorm en eikleur te fokken. Dit alles naar aanleiding van een lezing door Ruud Kaasenbrood over de erfelijkheidsleer voor de leden van de plaatselijke pluimveevereniging. Na afloop van de vergadering is onder het genot van een drankje besloten een eigen ras te gaan fokken.

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2018 Communicatiebureau de Lynx
×