logo SZH

Nederlandse sabelpootkriel

Rasbeschrijving

De lange gierhakken – gelijkSabelpoot Kriel - foto2end op sabels – zorgden voor de naam sabelpoten. De hoog gedragen borst, de naar achteren gedragen hals en de vrij hoog en gespreid gedragen staart zijn de meest karakteristieke kenmerken van dit krielras. De enkele kam is rechtopstaand en helderrood van kleur. Er komen zowel dieren zonder als dieren met baard voor. De loopbenen, buiten- en middenteen zijn volledig bevederd en vormen gezamenlijk een fraai halfrond voetstuk. Er zijn inmiddels 18 kleurslagen erkend. De kleurslagen porselein, citroenporselein, isabelporselein, okerwit gepareld en zwart-wit gepareld zijn de belangrijkste.

Geschiedenis

De Nederlandse sabelpootkriel behorrt tot de oudst bekende dwerghoenderrassen. Reeds in de zestiende eeuw werden ze door Adriaan van Utrecht afgebeeld. Aangenomen wordt dat hun oorsprong in Oost-Azië ligt. De bij de sabelpoten zeer bekende porseleinkleur komt daar van oudsher voor. Zowel qua karakter als qua algemeen voorkomen is er een kennelijke verwantschap met de Japanse Krielen.

Fokkerijorganisaties

Nederlandse Sabelpootclub
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×