logo SZH

Baardkuifhoen

RasbeschrijvingNederlandse Baardkuifhoen - foto2

Het Baardkuifhoen heeft een volle kuif en een driedelige baard, waardoor er geen plaats meer is voor een kam en kinlellen. De kuif is veel groter, voller en ronder dan die van de Brabanter. De Baardkuifhoenders hebben blauwe poten, opengesperde neusgaten en zijn los en rijk bevederd.

Er worden zeven kleurslagen erkend, waarvan de zilverzwart-, goudzwart- en geelwitgezoomden de meest opvallende zijn. De zilverzwart- en goudzwartgezoomden hebben respectievelijk een zilverwitte en goudbruine kleur, waarbij iedere veer een zwarte zoom laat zien. De geelwitgezoomden hebben een goudbruine kleur waarbij de veeromzoming wit van kleur is. Ook zijn er krulvederige dieren en krielbaardkuifhoenders.

Geschiedenis

Het Baardkuifhoen komt sinds de zestiende eeuw in ons land voor maar is pas in 1925 door de Nederlandsche Hoenderclub in de rij van Nederlandse hoenderrassen opgenomen. De naam is toen veranderd van Padua, zoals dit ras nog in Duitsland wordt genoemd, in Baardkuifhoen.

Fokkerijorganisaties

Secretariaat Nederlands Kuif- en Baardkuifhoenders
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×