logo SZH

Kraaikop

Rasbeschrijving

De Kraaikop dankt zijn naam aan de typische vorm van de kop, die enigszins aan de kop van een kraai doet denken. Het opvallende aan deze kop is het volledig ontbreken van kamaanzet en de opengesperde neusgaten. Verder opvallend voor Kraaikoppen zijn de vrij hoge beenstand, de forse bouw en de gierhakken, die worden gevormd door lange, stijve veren die van het benedendijbeen schuin naar achteren en omlaag zijn gericht. De voeten zijn bevederd en de dieren zijn in het bezit van kinlellen. Opvallend voor Kraaikoppen zijn de hoogbenige, forse bouw en de gierhakken, die worden gevormd door lange, stijve veren die van het benedendijbeen schuin naar achteren en omlaag zijn gericht. De voeten zijn bevederd en de dieren zijn in het bezit van kinlellen. 

Het ras is erkend in vier kleurslagen, waarvan de zwarte het meest voorkomt. Naast de grote Kraaikoppen komen er ook Kraaikop krielen voor. De Kraaikop is rustig, hennen zijn gemakkelijk over te zetten van de ene koppel naar de andere zonder dat er gevechten uitbreken. De pikorde is snel bepaald. De kippen zijn vertrouwelijk en de kuikens groeien gemakkelijk op.

Geschiedenis

De Kraaikop is de reus onder de oud Nederlandse hoenderrassen en kwam vroeger vrij veel in Gelderland en Brabant voor. In het buitenland wordt hij wel Bredahoen genoemd. Reeds op het uit 1650 daterende schilderij “De Hoenderhof” van Jan Steen treft men een vrij fors type kuifhoenders aan, voorzien van enige voetbevedering. De eerste beschrijvingen die met zekerheid de Kraaikop betreffen, stammen uit het midden van de negentiende eeuw.cHet ras is waarschijnlijk in vroeger eeuwen ontstaan door voortgezette teeltkeus van Kuifhoenders, waarbij de kuif en de kam verdwenen. De pootbevedering is een natuurlijke bescherming en komt het ras in een guur klimaat ten goede.

De Kraaikop is niet zo’n oud ras als de Brabanter en de Uilebaard, maar in de 19e eeuw kwamen ze in verschillende vormen voor. Het is aannemelijk dat iedere streek zijn eigen variant had: de Schulpneuzen, de Brilneuzen, de Toornse hoenders, een Kraaikop met baard, een Kuifkraaikop en Kraaikoppen met onbevederde poten. Rond 1900 kwam de Kraaikop meer voor. Nu is de Kraaikop samen met de Brabanter een zeer zeldzaam ras.

Fokkerijorganisaties

Speciaalclub voor fokkers van Babanters, Kraaikoppen en Uilebaarden
Website

Kraaikop - foto3

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×