logo SZH

Hollandse kuifhoen

Rasbeschrijvinghollands kuifhoen 1

Het belangrijkste kenmerk van dit ras is de kuif. Deze kuif dient – zonder het dier in het uitzicht te hinderen – zo groot mogelijk en rond van vorm te zijn. Een kam ontbreekt maar normale kinlellen zijn wel aanwezig. De dieren hebben oranjerode ogen en witte oren. Opvallend zijn de opengesperde neusgaten die als het ware boven op de snavel liggen. Naast de grote kuifhoenders komen er ook krielen van het ras voor waarvan enkele kleurslagen in de krulveervariëteit. Het ras is erkend in 11 kleurslagen waarvan de zwarte dieren met witte kuif het meest opvallend is.

Geschiedenis

Het Kuifhoen is waarschijnlijk afkomstig uit Zuidoost-Rusland, maar komt al heel lang in ons land voor. De oudste afbeelding van dit ras treffen we aan op een schilderij uit 1657. Het kuifhoenras is in de vorige eeuw uitgestorven, maar in het begin van deze eeuw door een paar Nederlandse fokkers teruggefokt en vanuit Nederland over heel Europa verspreid.

Onder de landhoenderslagen kwamen altijd al kuifhoenders en baardhoenders voor die betrekkelijk kleine kuiven en baarden hadden. Die werden beschouwd als nuttig ter verwarming van het dier in de gure noordelijke winters. Door het groter fokken van deze kuiven ontstonden de tegenwoordige hoenders met grote, volle kuif die echter geheel ongeschikt zijn tegen de gure winters maar juist daardoor werden deze vogels siervogels van de eerste orde.

De oudst bekende afbeelding van de zwarte witkuiven komt voor op een schilderij van J. Bronckhorst uit 1657. De witte zwartkuiven vormen hiervan het contrast. Deze kleurslag is in de negentiende eeuw uitgestorven maar in de twintigste eeuw weer teruggefokt.

Fokkerijorganisatie

Secretariaat Nederlandse Kuif- en Baardkuifhoenderclub
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×