logo SZH

Drents hoen

Rasbeschrijving

De kam staat rechtop, met de kamhiel liefst oplopend. Drentse hoenders kennen we in een grote hoeveelheid patrijskleurvarianten: zilver-, geel- en blauwpatrijs, al of niet gezoomd; blauwzilver-, koekoek- en witpatrijs; zwart en blauw goud- en zilverhalzig. Onder de Drentse hoenders komt staartloosheid voor. Bolstaarten worden deze genoemd. Deze bolstaarten zijn erkend in alle kleurslagen die voorkomen bij onze Nederlandse hoenderrassen.

Het Drents hoen is licht gebouwd, levendig van aard, heeft blauwe poten en witte oorlellen. Naar hoendermaatstaven kan het goed vliegen. De lichaamshouding is enigszins opgericht. De borst wordt duidelijk naar voren gedragen. De staart is rijk ontwikkeld en wordt gespreid en tamelijk hoog gedragen.

Geschiedenis

Drentse hoenders zijn landhoenders, die in Nederland en met name in Drenthe al eeuwenlang voorkomen. Ze behoren tot de oudste Nederlandse hoenderrassen. Uit archeologische vondsten weten we dat omstreeks het begin van onze jaartelling in ons land reeds kippen voorkwamen. De hier voorkomende hoenders waren allen van het landhoentype: niet zwaar gebouwd, leiblauwe benen en witte oorlellen. In de loop der jaren ontstond in elke streek geleidelijk een eigen ras. In Vlaanderen de Braekel, in Noord-Holland het Assendelfter hoen, in Groningen de Groninger meeuw, in Friesland het Fries hoen en in Drenthe het Drentse hoen.

In vroeger jaren kwamen in Drenthe en aangrenzende streken op de boerderijen de Drentse hoenders in vele kleurslagen voor. Loslopend waren deze bedrijvige kippen in al hun kleurenpracht sieraden op het erf. Met de komst van de zgn. legrassen eind vorige eeuw, verdwenen de Drentse hoenders hoe langer hoe meer, tot ze uiteindelijk tot de zeldzame rassen gingen behoren.

Bijzonderheden

In november 2009 heeft de Drentse hoenclub een nieuw boek uitgegeven “Drentse hoenders, Drentse krielen”. Een prachtig boek voor zowel de beginnende als de gevorderde fokker. Het boek gaat in op de geschiedenis van het ras, de verschillende kleurslagen, huisvesting en verzorging van het Drents hoen. U kunt dit boek bestellen via de Drentse hoenclub.

Fokkerijorganisaties

Drentse Hoenclub
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×