logo SZH

Assendelfts hoen

Rasbeschrijving

De Assendelfts hoen behoord tot de leg en sierrassen. Het gewicht van de haan is ongeveer 1700 gram en de hen ongeveer 1300 gram. Het legt zo’n 180 eieren per jaar en is roomwit van kleur. De ringmaat is voor de haan 15 mm. en voor de hen 13 mm. Het is een erg levendig en enigszins schuw dier, dat om die reden veel ruimte nodig heeft, maar verder geen hoge eisen stelt. In de omgeving van Assendelft is het ras nog altijd populair. De grote Assendelfts hoen is erkend in twee kleurslagen: goudpel en zilverpel terwijl de krielvorm ook nog in de citroenpel kleur is erkend.

Geschiedenis

Dit ras is afkomstig uit de buurt van Assendelft, ten noorden van Amsterdam. Reeds kort na de Eerste Wereldoorlog moest het ras als leghoen terrein prijsgeven aan de in opkomst zijnde bedrijfsrassen. Een andere reden voor de terugval was de grote gevoeligheid voor de ziekte van Marek, een verlammingsziekte.

De Assendelfts hoenders zijn naar men aanneemt de voorouders geweest van onze hedendaagse Hollandse Hoenders. Op een afbeelding uit 1853 gemaakt door de Engelsman Harrison Weir staan goudpel Hollandse Hoenders afgebeeld, die qua type en kleur sprekend lijken op onze huidige Assendelfts hoenders. Het dier lijkt enigszins op het Hollandse Hoen maar vooral op het Friese Hoen qua type Het heeft echter geen enkele, maar een rozenkam, terwijl de peltekening iets grover en de goudkleur iets lichter is.

Fokkerijorganisatie

Assendelfter en Noordhollandse Blauwen Club
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×