logo SZH

Groninger paard SZH Ras van 2018

geplaatst op: 29 november 2017 | door: Nonja Remijn

In de afgelopen novembervergadering heeft het bestuur van SZH  het Groninger paard als ras van het jaar 2018 gekozen.

Dit ras heeft al bij het begin bij de oprichting van SZH in 1976 een belangrijke rol gespeeld. Bekend is het verhaal van de Groninger hengst Baldewijn die mede door SZH gered werd van de slager zodat hij ingezet kon worden voor de fokkerij van het Groninger paardenras.

Zo werd hij de stamvader van de huidige populatie Groninger paarden. Het werd daarmee voor de oprichters van SZH duidelijk: als we niet snel ingrijpen gaat ons cultureel erfgoed verloren.

Een andere reden om het Groninger paard als ras van het jaar te kiezen en meer aandacht te geven is het feit dat het ras nog steeds ernstig bedreigd is in haar voortbestaan, terwijl juist dit ras laat zien welke mogelijkheden er voor oorspronkelijke rassen zijn. Het is een veelzijdig en betrouwbaar paard en dit klassieke paard heeft de hedendaagse ruitersport veel te bieden. Een extra aandachtspunt is niet alleen het 35-jarig jubileum dat de Vereniging het Groninger paard in 2017 vierde maar ook het enthousiasme van de leden van de vereniging. Samen sta je sterker is een motto dat belangrijk is bij het promoten ven levend erfgoed.

Een mooie start voor de pr is er al. Begin 2017 is stal Vredenheim van Wilma en Anneke Brinkman als fokcentrum erkend. Dat gaan we officieel maken met de uitreiking van het bordje erkend fokcentrum op 20 januari 2018, tegelijk met de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van het Groninger paard. Een mooi begin met het ras van het jaar 2018.

Foto Modelmerrie Texelien met veulen Maximus van stal Vredenheim
Fotograaf: Claudia Dermois

——————————

Voor meer informatie over Het Groninger paard kunt u terecht bij de vereniging Het Groninger paard,
via hun Website: www.hetgroningerpaard.nl  en Facebookpagina: https://www.facebook.com/vereniginghetgroningerpaard/

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×