logo SZH

Gemeenten en provincies

Gemeenten

Gemeenten hebben de mogelijkheid een positieve bijdrage te leveren aan biodiversiteit door een diersoort of een ras als ambassadeur te kiezen. Dat kan op verschillende manieren.

Ambassadeurssoorten

U kunt een zeldzaam oorspronkelijk ras kiezen als ambassadeur van uw gemeente. Dat kan een ras zijn kenmerkend is voor de streek of de plaats. Of de naam draagt van uw gemeente. Zo is de Barnevelder kip kenmerkend voor Barneveld. Dat ambassadeurschap werkt twee kanten op. Uw gemeente geeft daarmee aan ze aandacht heeft voor de cultuurhistorische waarde van landbouwhuisdieren en voor biodiversiteit. Het ras profiteert van de extra aandacht. Aan de andere kant is het ras een soort boegbeeld of icoon van de gemeente. De associatie met de gemeente is dan snel gelegd, zeker als het ras in allerlei communicatie uitingen gebruikt wordt. U draagt bij aan de bekendheid van het ras en het ras draagt bij aan uw herkenbaarheid.

Hoe het werkt en wat u er allemaal mee kunt doen kunt u lezen op www. ambassadeurssoorten.nl

Waarom een zeldzaam landbouwhuisdierras kiezen?

Landbouw huisdieren hebben een cultuur historische waarde. Zij zijn vaak verweven met de geschiedenis van een streek of plaats zoals de Assendelfter met de plaats Assendelft. Daarnaast kan iedereen kan iets met levend erfgoed! Of je nu oud of jong bent, een fokker, boer, burger, toerist of consument: Eten, kijken, voelen, houden, beleven, leren, spelen. Het zijn dieren met karakter en ze vallen op, zijn mooi, lief, robuust en soms grappig. Het geeft unieke mogelijkheden om een ras te koppelen aan (duurzame) voedselproductie en natuurbeleving/natuur behoud.

Een voorbeeld

In de gemeente Chaam in Brabant heeft een groep enthousiastelingen het project Pelicaen gerealiseerd. Bij de resten van een oud klooster is een parkje met daarin een kippenhok met Chaamse hoenders. De dieren worden verzorgd door liefhebbers van het Chaams Hoen in het dorp. (zie www.chaamshoen.nl> project pelicaen)

Andere voorbeelden

Een ambassadeurssoort kan het centrale thema zijn in een tentoonstelling of scholenproject om scholieren in contact te brengen met biodiversiteit. Een oorspronkelijk ras kan het voorbeeld zijn aan de hand waarvan je biodiversiteit in de gemeente onder de aandacht brengt. Het ras kan ook ism NME centra en natuurorganisaties als mascotte gekozen worden in natuureducatie en via het VVV voor toerisme en recreatie. Een stempel of een artikel over het ras kunnen ook de aandacht erop vestigen.

Kinderboerderijen

Op kinderboerderijen in uw gemeente kunt u ervoor kiezen om juist de oorspronkelijke rassen een plaats te geven. Zo besteedt u aandacht aan cultuurhistorie en laat u het publiek de waarde van biodiversiteit. onder landbouw huisdieren zien. U kunt het zichtbaar maken door er bordjes over het ras bij te zetten.

Leuke projecten vanuit SZH om aansluiting bij te vinden:

  • Bordjesproject
  • Kinderclub kleine rassen
  • Leaseproject grote rassen
  • Educatiemateriaal
  • www.szh.nl website en facebook
  • ZeldzaamLEKKER

Provincies

Provincies kunnen op allerlei manieren helpen

Zo kunt u in het natuurbeheer kiezen voor oorspronkelijk Nederlandse rassen bij begrazing. Ook kunt in in het kader van de plattelandsontwikkeling een beroep doen op Europese regelingen en subsidies. Mensen die kleinschalig ondernemen met regionale rassen bevorderen de leefbaarheid en herkenbaarheid van het platteland.

In Nederland komen steeds meer restgronden vrij. Waarom niet laten begrazen door een regionaal ras? Dat heeft cultuurhistorische waarde en maakt het specifieke landschap herkenbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met SZH.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×