logo SZH

Nederlandse witte geit

Rasbeschrijving

Fotograaf: Jan de With

De Nederlandse witte geit is een melktypische geit. De geit is hoogbenig met een schofthoogte van 80 cm. Het dier heeft een wigvormige bouw met voldoende ruimte in lengte en breedte en qua inhoud. Dit heeft het dier nodig om lange tijd een hoge melkproductie te kunnen realiseren. De geit heeft hard en droog beenwerk met een correcte stand en een veerkrachtige, ruime stap.  De kop is sprekend, fijnbesneden met een brede bek en lange, staande oren. Het neusbeen is recht. De hals is lang, soepel en voldoende bespierd. Bij de achterhand is het kruis breed, lang, vlak en iets hellend.

De bok is zwaarder en krachtiger van uitvoering dan de geit. De geit heeft een symmetrisch gevormd, goed ontwikkeld uier die soepel en zacht aanvoelt, met twee goed geplaatste, ongeveer 5 cm lange spenen. De geit is kortharig en de vacht is wit van kleur zonder vlekjes. Dit ras is sterk, vroegrijp, vruchtbaar en geeft veel melk.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd de landgeit in Nederland gehouden door mensen die zich geen koe konden veroorloven en het dier was daarom de ‘koe der armen’, de melkleverancier voor het niet welgestelde gezin. Omdat de landgeit relatief weinig melk gaf werden omstreeks 1900 op grote schaal Saanengeiten uit Zwitserland en witte geiten uit Rheinhessen (Duitsland) geïmporteerd. Deze dieren werden gekruist met landgeiten om de melkgift van geiten te verbeteren. Vanwege de mond- en klauwzeer en de Eerste Wereldoorlog kwam er een importstop. Daarna heeft men door strenge selectie uit deze geïmporteerde dieren en landgeiten, de Nederlandse witte geit gefokt.

Gebruik

De Nederlandse Witte geit is vooral te vinden op bedrijven die geiten melken en geitenkaas maken. Kenmerkend is het hoge eiwitgehalte van de geitenmelk. Daarnaast is het ras populair op zorgboerderijen waarop ook kaas gemaakt wordt. Het dier ook hobbymatig gehouden en op kinderboerderijen vooral voor educatiedoeleinden.

Fokkerijorganisatie

De Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) heeft een fokcommissie witte geiten voor het in stand houden en verbeteren van de rasgebonden eigenschappen.
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×