logo SZH

Nederlandse landgeit

RasbeschrijvingNederlandse Landgeit - foto2

De Nederlandse landgeit is een stevige middelgrote geit met horens. De karakteristieke bok heeft stevige en grote, meestal liervormige, horens. Vaak is ook een bokkenpruik en een wipneus te zien. De horens van de geit zijn kleiner. Bokken zijn langharig, terwijl de geiten ook kort-ruigharig kunnen zijn.

De vachten variëren van bont, met zwarte, bruine, beige of blauwe vlekken tot een enkele keer helemaal wit. Het ras is goed bestand tegen ons klimaat.

Geschiedenis

Dit type landgeit kwam overal in Noord-Europa voor. Ook in Nederland was dit type geit eeuwenlang een vertrouwd beeld op boerderijen of in een schaapskudde getuige de schilderijen door de eeuwen heen. Maar in het begin van de zestiger jaren was de landgeit op enkele exemplaren na verdwenen. Enkele dieren, wat al te fanatieke ‘leiders’ uit een schaapskudde in het Gooi, werden geschonken aan de dierentuin Blijdorp te Rotterdam. De toenmalige directeur van deze dierentuin Dr. A.C. van Bemmel ging fokken met deze dieren en enkele andere landgeiten, die nog voldoende het type hadden.

Toen deze landgeitengroep de dierentuin omvang ontgroeide werd een koppeltje van 4 geiten en 4 bokken in 1971 naar het Rijksinstituut voor Natuurbeheer in Leersum verplaatst. De oorspronkelijke groep nam in omvang toe en zo kon er geselecteerd worden op een type dat leek op de afbeeldingen op oude schilderijen. Intussen kwam er steeds meer belangstelling voor het houden en fokken van dit ras.

Gebruik

De Nederlandse landgeit werd vroeger gehouden als ‘koe der armen’ op kleine boerderijen en door minder welgesteld gezinnen voor het vlees en de melkproductie. Nu wordt het ras vooral als hobbydier gehouden. Daarnaast worden ze ingezet als begrazing van natuurterreinen. Landgeiten houden het terrein vrij van ongewenste boomopslag. Zo wordt een kudde landgeiten al meer dan 20 jaar succesvol ingezet in de Mariapeel.  Veel schaapskuddes hebben een paar landgeiten in hun midden als ‘hulpje’ van de herder en als ondersteuning van het graaswerk van schapen.

Fokkerijorganisaties

De Landelijke Fokkersclub van Nederlandse Landgeiten (LFNL) houdt een stamboek bij.

website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×