logo SZH

Nederlandse Bonte Geit

RasbeschrijvingNederlandse Bonte Geit - foto1

De Nederlandse Bonte Geit is een hoogbenige, gerekte, kortharige, melktypische geit met een goede ontwikkeling en een correcte bouw. In de juiste verhoudingen ruime hoogte-, breedte- en lengtematen en enigszins open en solide bouw. De verhouding romplengte ten opzichte van de hoogtemaat is ongeveer 117%. De verhouding voorbeenlengte en borstdiepte is ongeveer 50%.

Geschiedenis

Onze huidige Nederlandse Bonte Geit stamt af van de Nederlandse Landgeit, die eeuwen lang het gezicht bepaalde in ons land. Iedereen kent wel de schoolplaten van Ot en Sien en de leesplankjes met daarop bonte bokken of geiten. Met name de koebonte Zeeuwse Landgeit heeft aan de basis gestaan van de huidige Nederlandse Bonte Geit. Dit was een middelgrote geit met sterk beenwerk, groot weerstandsvermogen, sober in onderhoud, vroegrijp, vruchtbaar en met hoog vet- en eiwitgehalte in de melk.

Begin zeventiger jaren begonnen enkele enthousiaste geitenhouders bonte dieren aan te houden om dit ras te behouden en te verbeteren in type en productie. In 1980 heeft de NOG een nieuw stamboek- en registerboek toegevoegd, zodat het bonte ras erkend werd. Vanaf die tijd heeft er zowel verbreiding alsmede selectie plaatsgevonden.

In eerste instantie werden er drie kleurschakeringen erkend, zwartbont, bruinbont en blauwbont. Al snel werd besloten alleen tweekleurige dieren te accepteren met een scherpe aftekening, zwartbont en bruinbont. In twintig jaar tijd werd ook de productie, uier en type aanzienlijk verbeterd. De Nederlandse Witte Geit dient daarbij als voorbeeld en soms als bloedverversing en verbetering. Dit heeft geresulteerd in zeer goede bonte dieren die in type, exterieur en productie, waardige melkgeiten zijn. Hiermee zijn ze interessant voor zowel hobbymatige als bedrijfsmatige geitenhouders.

Gebruik

Het gebruik varieert van het hobbymatig houden van bonte dieren voor stamboekfokkerij en hobby melkerij tot het bedrijfsmatig houden van bonte dieren in grote aantallen voor melkproductie, daarbij geselecteerd op kg vet en eiwit.

Fokkerijorganisaties

Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij
Website

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2017 Communicatiebureau de Lynx
×