logo SZH

Noord-Hollandse witborsteend

Rasbeschrijving

Witborsteend, foto gemaakt door Jan Harteman

Witborsteend, foto gemaakt door Jan Harteman

De Noord-Hollandse witborsteend, ook wel spreeuwkopeend genoemd, is zeldzaam. Het ras heeft een witte borst en vier tot vijf witte slagpennen aan iedere vleugel. Ze zijn donkerder getint dan wildkleurige eenden. De snavel is plat, lang en met een evenwijdige breedte vanaf de wortel tot de punt. Ze leggen 120 tot 150 eieren per jaar van 62 tot 68 gram. De Noord-Hollandse witborsteend is snel broeds.  De eend mist de teugelstreep en de woerd de witte halsring en de bruine borsttekening. Door de typische kleurtekening van de witte borst zijn ze gemakkelijk te onderscheiden van de wilde eend.

Geschiedenis

De boeren in Noord-Holland hielden eeuwenlang tamme eenden voor de eierproductie of het vlees. Het is niet waarschijnlijk dat dit ras uit wilde eenden is gefokt. Men denkt dat ze afstammen van in de 16e en 17e eeuw geïmporteerde rassen uit het Verre Oosten. Rond 1900 kwam dit ras in grote aantallen half wild voor in Noord-Holland. Vroeger werden de kuikens, na het uitkomen, direct gesekst, geleewiekt (amputeren van middenhandsbeentje) en gemerkt. Vervolgens werden moeder en kuikens de polder ingestuurd om zelf hun eten te zoeken. Door hun witte borst waren ze gemakkelijk te herkennen als tamme eend. Zo kon worden voorkomen dat jagers per ongeluk op een tamme eend schoten. Toen het vanaf 1930 verboden was tamme eenden vrij te laten vliegen, gingen de boeren steeds vaker buitenlandse rassen houden.  Rond 1990 leek de Noord-Hollandse witborsteend vrijwel verdwenen, maar als siereend maakt dit ras momenteel weer zijn rentree.

Informatie

Nederlandse Vereniging voor Gedomesticeerde Watervogelfokkers

Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×