logo SZH

Overbergse eend

Rasbeschrijving

De Overbergse eend is een middelgrote volslanke eend met een enigszins opgerichte houding
en met een zeer goede eiproductie. Gewicht 2 tot 2,25 kg. Het bijzondere kleurpatroon blauwbrons (bleekblauw geelbruin zilverdonkerwildkleur) is uniek en is moeilijk te fokken omdat blauw anders vererft dan bruin. De woerd heeft een licht lilablauwe kop bruine waas die door een gesloten witte halsring wordt begrensd. De spiegel en de staart zijn beide licht blauw met bruine waas, de borst, flanken en schouders zijn kastanjebruin met lichte zoming. Terwijl de rug, buik en broek crèmewit zijn. De snavelkleur is groenachtig en de pootkleur oranje.
De eend heeft een bruine kop in de hals scherp afgetekend met een crèmewitte grondkleur. De borst, flanken, stuit, staart en schouders zijn licht blauwbruin getekend. De buik en broek zijn crèmewit. De spiegels zijn licht blauwbruin. De snavelkleur is blauwgrijs en de pootkleur is donkerbruin.

Geschiedenis

De Overbergse eend is het jongste Nederlands eendenras vernoemd naar de Utrechtse plaats Overberg. Het ras is een creatie van de heer Ringnalda die zich tot doel had gesteld om een aantrekkelijk getekende en gekleurde eend te fokken met gunstige vlees- en eiproductiekenmerken, goede moeder- en broedkenmerken en hoge ongevoeligheid tegen ziekten. Voor dit doel zijn Noord-Hollandse krombekeenden, Khaki Campbelleenden, Streichereenden, Orpingtoneenden, Ghimbsheimereenden en Welsh Harlequin eenden gekruist en hebben tot de creatie van de Overbergse eend geleid dat in 1996 is erkend. Opvallend heeft de Overbergse eend meer liefhebbers in Duitsland dan in Nederland. Daarbij is in Duitsland de kleur afwijkend en laten de dieren te weinig bruin zien. Op tentoonstellingen is de Overbergse eend een zeldzame verschijning.

Gebruik

Leg-, vlees en showeend.

Bijzonderheden

Genetisch unieke kleurcombinatie en goede leg.

Status

Kritiek met in Nederland minder dan 5 fokkers.

Fokcentra

Geen.

Informatie

Nederlandse Vereniging voor Gedomesticeerde Watervogelfokkers: Website

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2017 Communicatiebureau de Lynx
×