logo SZH

Oud-Hollandse kuifeend

Deze eenden komen tegenwoordig algemeen voor in twee vormen: de grote kuifeend, waarbij de kleurslag wit het meest voorkomt en de dwergkuifeend, iets kleiner als de wilde eend, maar in allerlei kleuren en schitterende kuiven.

Rasbeschrijving

De oud-Hollandse kuifeend is een middelgrote eend met een min of meer horizontale houding. Hij heeft een grote ronde kuif. Dit is een grote ronde veerbol, die iets achter op de kop zit en op een vleesknobbel groeit. De kuif moet goed gesloten zijn en symmetrisch van vorm. Dit ras komt voor in alle erkende kleurslagen. Type en kuifvorm gaan boven kleur en tekening. De kleur van de kuif hoeft niet gelijk te zijn aan de veerkleur.

Geschiedenis

Deze eenden behoren tot de oudste Nederlandse pluimveerassen. Men vermoedt dat de oorsprong in Indonesië ligt, waar de Balie-eend ook een kuif draagt. Zeker is dat kuifeenden in Nederland zijn geperfectioneerd.
17e- eeuwse schilders als J. Steen en M. d’ Hondecoeter portretteerden deze witte, bonte en wildkleurige gekuifde eenden graag op hun hoenderhofachtige schilderijen.
Doordat deze eend vooral door ons koningshuis gehouden werd (Paleis H et Loo), noemde men deze eend ook wel koningseend of krooneend.

Gebruik

Eertijds als adelijke siereend, tegenwoordig zeer zeldzame tentoonstellingseend.

Bijzonderheden

In verleden werden deze eenden dermate ver doorgefokt dat er dieren waren met epileptische aanvallen en erger. Door een andere kijk op dierenwelzijn werden eind vorige eeuw deze dieren omwille van mogelijke hersenbeschadigingen in de ban gedaan. Met de huidige kennis en foktechniek is het fokken van kuifeenden heel goed mogelijk zonder genoemde afwijkingen.

Dwergkuifeenden hebben als bijnaam de Rodenburg kuifjes, genoemd naar de bekende fokker die deze kleine eenden bijna zijn hele leven fokte. Zoon J. Rodenburg te Kapel-Avezaath probeert het levenswerk van zijn vader voort te zetten.

Status

Ernstig bedreigd met , <50 woerden en <100 eenden gehouden door handjevol fokkers.

Fokcentra

Geen (In GaiaZOO te Kerkrade word gepoogd dit ras duurzaam in stand te houden).

Informatie

Nederlandse Vereniging voor Gedomesticeerde Watervogelfokkers: Website

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2017 Communicatiebureau de Lynx
×