logo SZH

Dwergkuifeend

RasbeschrijvingKuifeend zwartbont

De Dwergkuifeend is een middelhoog gestelde, kleine levendige en sierlijke eend met afgeronde lichaamsvormen en een opvallende symmetrische kuif die in verhouding tot het lichaam moet staan. De Dwergkuifeend is de dwergvorm van de kuifeend en niet gelijk aan een Hollandse kwaker met kuif. De Dwergkuifeend komt voor in alle 44 erkende kleurslagen. De kleur van de kuif hoeft niet gelijk te zijn aan de veerkleur. De Dwergkuifeend weegt 1,0 – 1,5 kg.

Geschiedenis

De oorsprong van de huidige Dwergkuifeend is van jongere datum dan de Kuifeend. Gekuifde tamme eenden, met een vergelijkbaar gewicht en grootte aan de Dwergkuifeend, komen getuige schilderijen ondermeer al eeuwenlang voor in Nederland. Eind 1800 verdubbelt het gewicht van de Kuifeend door inkruising van buitenlandse eendenrassen waarna de “kleine” Kuifeend na eeuwenlange aanwezigheid zo goed als verdwijnt.
Van Gink (1925) beschrijft in “De Tamme Eendenrassen” de Dwergkuifeend als Duits fokresultaat uit de kruising Kuifeend en Kwaker. In Nederland neemt K. Rodenburg in 1965 het initiatief om de Dwergkuifeend te fokken uit ondermeer Kuifeenden, een wildvang gekuifde eend en kwakers. In 1969 showt hij de eerste drie Dwergkuifeenden. Hierna neemt het aantal dieren in verschillende kleurslagen toe. Uiteindelijk wordt in 2000 de Dwergkuifeend opgenomen als zelfstandig ras in de Watervogelstandaard.

Gebruik

Siereend, showeend.

Bijzonderheden

Hoewel de Kuifeend en Dwergkuifeend erkende rassen zijn, kunnen bij alle erkende rassen gekuifde dieren voorkomen. De kuifeend is in 44 kleurslagen erkend.

Status

Kritiek: minder dan 5 fokkers houden 40 fokdieren.

Fokcentra

Geen.

Informatie

Nederlandse Vereniging voor Gedomesticeerde Watervogelfokkers
Website

 

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2017 Communicatiebureau de Lynx
×