logo SZH

Voorburgse schildkropper

Fotograaf: Dick Hamer

Rasbeschrijving

De Voorburgse schildkropper is een relatief nieuw Nederlands sierduivenras. Het is een vrij slanke kropper van middelmatige grootte met opgerichte houding, die zich levendig en vlot gedraagt. Een belangrijke eigenschap is het goed blazen van de ballon. Dieren die dit doen, zijn van grote waarde voor de fok en de show. Een mooie Voorburgse schildkropper heeft gladde, vrij lange benen, die het middelgrote lichaam zó dragen dat de stand afhellend is. De Voorburgse schildkropper heeft een fantastisch karakter, broedt zeer goed en brengt zelf de jongen groot. De duif heeft een vriendelijk karakter, is actief, geeft blijk van vertrouwen en is zeer levendig. Het voorgaande, samen met de tekening (een gekleurd vleugelschild), maken van deze kropper een bijzonder prachtige duif.

Geschiedenis

De maker van het ras, de heer C.S.Th. van Gink uit Voorburg, droomde als kind al van een witte kropper met een gekleurd vleugelschild. Jaren later maakte hij een schetsje aan zijn bureau en van daaruit creëerde hij de Voorburgse schildkropper, zijn levenswerk. Het ras werd In 1938 erkend. Van Gink overleed in 1968 waardoor hij de echte doorbraak van het ras niet meer heeft meegemaakt. Door de jaren heen heeft het ras enkele veranderingen ondergaan. Op 1 juni 1968 werd de Nationale Voorburgse Schildkroppers Club opgericht die het ras in enkele jaren tot grote kwaliteitshoogte bracht, zowel in kwaliteit als in aantal fokkers. Momenteel is het een redelijk populair ras.

Fokkerijorganisatie

Nationale Voorburgse Schildkroppers Club
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×