logo SZH

Oud-Hollandse tuimelaar

Fotograaf: Dick Hamer

Rasbeschrijving

De Oud-Hollandse tuimelaar is een ras dat bijna iedereen in Nederland wel kent. Kenmerkend is zogenaamde ‘schuitmodel’ (breed en vol van borst snel verlopend in de stuit, zodat bij aanvatting de vogel als het ware uit de handen glijdt) en de rijke voetbevedering, ook wel voetstuk genoemd. De stand is horizontaal. Het is een rustige duif met een zeer aangenaam karakter en is erkend in vele kleurslagen. Vroeger waren het uitstekende vliegers. Door de veredeling en het inkruisen van andere rassen zijn ze nu niet meer zo geschikt voor een vrije uitvlucht.  Om beschadiging aan de voetbevedering te voorkomen, worden zogenaamde rondzitters met een doorsnede van 10 centimeter in de kooien gehangen. De duif broedt uitstekend en brengt met zorg zijn jongen groot.

Geschiedenis

Volgens geschiedschrijvers werd de Oud-Hollandse tuimelaar al voor 1600 in Nederland gehouden. Dit duivenras werd vroeger gehouden op de Amsterdamse duivenplatten en -kasten als vliegduif. Men noemden ze ruigpoten in tegenstelling tot de Nederlandse hoogvliegers die kaalpoten werden genoemd. Na de oorlog ging het snel bergafwaarts met de duivenplatten in Amsterdam, o.a. door de grote woningnood. Ook verhuisden veel Amsterdammers naar andere steden, hierdoor zijn zij over heel Nederland verspreid. Al in 1912 werd er een speciaalclub voor de Oud-Hollandse tuimelaar opgericht die de belangen van dit fraaie nationale ras behartigt. Tegenwoordig wordt het ras vooral als tentoonstellingsduif gehouden. Momenteel zijn er ook weer diverse liefhebbers die deze duiven weer laten losvliegen en het tuimelen proberen terug te fokken.

Fokkerijorganisatie

Oud-Hollandse Tuimelaarsclub
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×