logo SZH

Oud-Hollandse meeuw

Fotograaf: Dick Hamer

Rasbeschrijving

De Oud-Hollandse meeuw is een middelgrote en kwieke duif. De naam dankt hij aan de oppervlakkige gelijkenis met zeemeeuwen; wit met blauwgrijze vleugels. Het ras is zeer gezellig van aard, rustig en toch uitermate levendig en aanhankelijk. De duif mag niet te lang zijn en niet te laag op de poten staan. De staart wordt horizontaal gedragen en de slagpennen rusten op de staart. De kop is langwerpig, aan de bovenkant getooid met een fraaie puntkap. De ogen zijn donkerbruin. De vleeskleurige snavel is middellang, waaronder een goed uitgesneden keel de kop een parmantig aanzien geeft. Op de brede, diepe en goed geronde borst vindt men een verticale rij gekrulde veertjes, de jabot genaamd. De Oud-Hollandse meeuw is wit. Alleen de vleugels zijn gekleurd: wit, zwart, rood, geel, blauw, dun, blauwzilver, roodzilver, geelzilver, blauwkras, roodkras, geelkras of dunkras.

Geschiedenis

Op gedenktekens in Egypte van zo’n 3000 jaar voor Christus zijn afbeeldingen gevonden van duiven met gekrulde halsveren (jabots) en kuifjes. Hierdoor horen de meeuwenrassen tot de alleroudste duivenrassen. Hun stamland moet worden gezocht in Midden-Azië, vanwaar zij via Noord-Afrika door zeevaarders werden meegebracht naar Europa. De Oudhollandse meeuw werd als ras pas in 1938 erkend. Deze erkenning is vooral te danken aan de Brabander wijlen H.T.G. Moezelaar, die in datzelfde jaar tevens de Oud Hollandse Meeuwclub oprichtte. Deze speciaalclub bewaakt de standaard en stimuleert de fokkers om het ideaalbeeld te benaderen. Dit ras is momenteel het populairste ras van alle sierduivenrassen in Nederland en de speciaalclub is verreweg de grootste van alle sierduiven speciaalclubs.

Fokkerijorganisatie

Oud Hollandse Meeuwenclub
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×