logo SZH

Oud-Hollandse kapucijn

Fotograaf: Dick Hamer

Rasbeschrijving

De Oud-Hollandse kapucijn dankt zijn naam aan de karakteristieke monniktekening en kap, waardoor de duif lijkt op een kapucijner monnik. Het is een middelgrote duif met een horizontale lichaamshouding. De middellange poten zijn onbevederd en rood van kleur. De veerstructuur aan de hals is onderverdeeld in de kap, de kraag en de nekvulling. De brede kop met hoog voorhoofd vormt de basis voor de brede, hoge en rechtopstaande kap. Iets boven de schouders bevindt zich aan beide zijden een niet te grote, bijna ronde rozet. De veren aan de voorkant van de hals gaan op in de kraag, die aan de boven- en achterzijde overgaan in de nekvulling. De sprekende ogen zijn parelkleurig en omgeven door een vuurrode oogrand. De kleurslagen zijn erkend in de karakteristieke monniktekening en eenkleurig wit, rood en geel.

Geschiedenis

Duiven voorzien van een kraagstructuur, werden al omschreven in 1599 en 1600 door Aldrovandi en in 1735 door J. Moore in zijn boek Colombarium. Op schilderijen van Nederlandse schilders als Jan Steen (1626-1679) (De hoenderhof) en M. d’Hondecoeter (1636-1695) is dit ras te zien in zowel de kleurslagen zwart, rood en blauw gemonnikt. Rond 1950 heeft de heer H. Moezelaar uit Eindhoven dit ras herontdekt. Hij kwam enkele duiven tegen op een duivenmarkt in Amsterdam. Deze kwamen uit het Brabantse land. Na een zoektocht aldaar, zijn enkele Oud-Hollandse kapucijnduiven gevonden. Hiermee is een begin gemaakt bij de opbouw van het ras. Op 18 januari 1959 werd het ras officieel erkend en is de Oud-Hollandse Kapucijnenfokkers Club opgericht. Het ras geniet de laatste jaren veel belangstelling.

Fokkerijorganisatie

Oud-Hollandse Kapucijnenfokkers Club
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×